Radar · Politik

Billström gav Turkiet löften om ny terrorlag

Utrikesminister Tobias Billström var pratsam i Turkiet.

I går uppstod förvirring över turkisk rapportering om en förestående ny svensk lag, som skulle göra det förbjudet att vifta med ”terrorflaggor”. Det antogs att ministern blivit felciterad, men nu har Dagens ETC fått bekräftat att uppgifterna var riktiga.

I en mätning som DN/Ipsos nyligen gjorde svarar 60 procent av de tillfrågade svenskarna att de stödjer Sveriges Natoansökan. Dock anser nästan åtta av tio att Sverige ”bör stå upp för svenska lagar och våra principer som rättsstat gentemot Turkiet”. Denna röda linje ska inte överträdas ”även om det försenar vårt medlemskap i Nato”. 

Kort därpå uppmärksammar Dagens ETC att Turkiets statliga nyhetsbyrå Anadolu Agency rapporterar om en ny svensk lag som sägs träda i kraft den 1 juni: Sverige kommer att göra det olagligt att ”vifta med” terrorflaggor, läs PKK, i Sverige. Uppgifterna ska komma från en intervju de gjort med utrikesminister Tobias Billström (M), som till ETC svarar följande via sitt pressombud:

”Det stämmer att riksdagen ska rösta om en ny lag som kriminaliserar deltagande i terrororganisationer den 7 mars. Den nya lagen förbjuder inte viftande med flaggor, men när lagen ska tillämpas kommer det att krävas olika bevis för att styrka deltagandet i en terrororganisation och där kan en flagga komma att spela roll. Mer exakt vad den nya lagen innebär kommer justitiedepartementet att återkomma till längre fram.”

Inspelning bekräftade 

Det ges ingen tydlig dementi på frågan om Billström är felciterad, utan man hänvisar till en tidigare intervju med TT där lagen om medlemskap i terrororganisationer togs upp. Däremot säger Billströms pressekreterare Anna Erhardt senare till Aftonbladet att Billström inte sagt något om flaggviftande.

– Det är möjligt att det har varit uppe för diskussion. Men Tobias har inte sagt det där på pressträffen.

Men efter att Dagens ETC fått tillgång till den oredigerade intervjun tycks det stå klart att Billström gett de turkiska journalisterna fog för sin rapportering: 

– Vi vill understryka att det sker en grundlagsändring från 1 januari 2023. Den ändringen kommer att göra att det blir kriminellt att delta i en terroristorganisation. Eller att stötta eller stärka en sådan organisation. Vi ska också senare, den 7 mars, lägga fram ett lagförslag till riksdagen, som gör att vi skapar ett nytt brott inom den svenska brottsbalken. Det gör det till ett brott att främja och propagera för terroristaktiviteter på vårt territorium. Det kan inkludera saker som att vifta med flaggor för terroristorganisationer. Och det kommer att börja gälla den 1 juni, säger utrikesminister Tobias Billström på inspelningen.