Radar · Utrikes

”Kinesisk militär materiel till Ryssland”

Gravar på en kyrkogård i Bakhmut, december 2022.

Kina bistår Ryssland med militär teknik som är nödvändig för de ryska invasionsstyrkorna i Ukraina, rapporterar Wall Street Journal.

Den amerikanska finanstidningen Wall Streeet Journal (WSJ), som gått igenom över 84 000 försändelser registrerade av ryska tullmyndigheter, konstaterar att Kina bistår Ryssland med militär materiel som används i kriget i Ukraina.

Enligt WSJ handlar det om perioden efter det att västländer infört sanktioner och embargon till följd av Rysslands invasion.

Ryssland tillbakavisar

Bland leveranserna finns navigeringsutrustning tillverkad av statliga kinesiska militärföretag. Även delar till stridsflyg och elektronisk störningsutrustning finns bland leveranserna. Ofta har annan tillämpning än militär angivits på transportdokumenten.

Uppgifterna har tagits fram av C4ADS, en fristående organisation i Washington DC som är specialiserad i säkerhetsfrågor.

Ryska departement som är ansvariga i fallen har inte svarat på tidningens frågor, medan Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att ”Ryssland har tillräcklig teknisk potential” för att genomföra den av Ryssland så kallade militära operationen i Ukraina.