Glöd · Ledare

Mike Pence – en högergubbe med ryggrad

– Dagens åtal är en viktig påminnelse om att ingen som sätter sig själv framför konstitutionen någonsin ska bli president i USA, sa Mike Pence i en kommentar till åtalet mot Donald Trump för kuppförsöket den 6 januari 2021.

Mike Pence var Trumps vicepresident, men han vägrade medverka i Trumps försök att behålla makten när det blev tydligt att Joe Biden hade vunnit presidentvalet 2020. När elektorsrösterna skulle räknas och antecknas i Kapitolium den 6 januari hade Trump gett honom order att låta bli. Men Pence vägrade, trots att han visste att han skulle få betala ett högt pris för det.

Han sa till presidenten att han inte hade rätt att göra det, och enligt hans självbiografi So help me God svarade Trump att Pence var för ärlig.

Pence är en urbota reaktionär högergubbe som är emot aborter, vapenlagar, sprutbyte och förnybara bränslen, och för kolindustrin. Men han är också en man som anser att demokratiska beslut ska följas även när de går honom emot.

När man ser den svenska högern vackla runt i maktens korridorer kan man inte tro att högerfolk har ryggrad, men Mike Pence har en. Det hedrar honom, och man kan bara hoppas att andra inspireras.

Ulf Kristersson vågar sig på en regnbågsflagga utanför Sagerska palatset. En ansats till ryggrad?

Björn Söders horribla uttalanden om Pride.