Radar · Inrikes

Tio barn har avlidit av RS-virus i Sverige

Tio barn i Sverige har avlidit till följd av RS-virus sedan 2013, visar siffror från Socialstyrelsen.

Tio barn i Sverige har avlidit till följd av RS-virus sedan 2013, visar nya siffror. Samtidigt har nästan 300 små barn fått intensivvård för viruset bara under de senaste två säsongerna.

Under pandemin utsattes ovanligt få barn för RS-virus, en smitta som främst drabbar de allra yngsta. Det gjorde immuniteten låg, vilket har gett två tuffa säsonger med rekordmånga fall.

Globalt avlider uppskattningsvis ungefär 100 000 barn varje år till följd av viruset, främst i låg- och medelinkomstländer. Även i Sverige avlider barn, med det är ovanligt.

Fakta: RS-virus
• Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.
• Symptomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.
• De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader brukar få kraftigare symtom.
• Yngre barn under två-tre månader och barn i vissa riskgrupper löper större risk att bli allvarligt sjuka. Även äldre personer har en ökad risk för en svårare infektion.
Källa: 1177 Vårdguiden

Antal laboratorieverifierade fall per säsong
Antal laboratorieverifierade fall per säsong. Grafik: Johan Hallnäs

Tuff topp i december

Preliminära siffror som Socialstyrelsen har tagit fram på uppdrag av TT visar att det rör sig om tio dödsfall bland barn sedan 2013. Fyra av fallen inträffade mellan 2013–2017 och sex av fallen mellan 2018 och början på 2023.

– Det är väldigt ovanligt att små barn dör av RS-virus i Sverige. Det är en väldigt viktig dödsorsak i andra delar av världen, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt har många barn i Sverige behövt intensivvård för sjukdomen de senaste åren. Under den här säsongens RS-topp främst i december var sjukvården hårt ansatt och många små barn kom in med andningssvårigheter.

Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten
Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson

Finns inget godkänt vaccin

Förra säsongen intensivvårdades 154 barn under fyra år med RS som huvuddiagnos, enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret. Preliminära siffror för årets säsong ligger på 129.

– Bland barn som vårdas på sjukhus är det vanligt att behöva stöd med andningen. Då kan man få vård på sjukhus. Då brukar det oftast gå bra. Det handlar om att vi har ett väl utbyggt sjukvårdssystem, säger Annasara Carnahan.

Det finns inget godkänt vaccin mot RS-virus. I Sverige används en dyr antikroppsbehandling, som bara ges till barn som är för tidigt födda och till vissa nyfödda med underliggande sjukdomar.

"En stor börda"

Men flera vaccin mot RS-virus testas för olika målgrupper, som äldre och gravida, i syfte att ge skydd till barnet. En antikroppsbehandling som skulle kunna ges till en bredare grupp bebisar blev även godkänd av EU-kommissionen i november.

– Det finns en stor börda, särskilt bland de små barnen och äldre. Att förebygga de infektionerna vore mycket värdefullt, säger Annasara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV