Radar · Arbetskritik

Två döda när klädarbetare strejkar för högre löner

Protestvåg bland textilarbetare i Bangladesh.

Polisen i Bangladesh sköt under tisdagen ihjäl två fackliga aktivister. En av dem, Rasel Howlader, ”som arbetade på klädesfabriken Design Express i Gazipur, sköts ihjäl”, skriver IndustriALL Global Union.

Det är andra dagen i rad som polis drabbat samman med tusentals textilarbetare i Bangladesh som gått ut i strejk och begett sig ut på gator och torg för att protestera mot låga löner.

– Arbetarna går ut på gatorna då deras löner inte längre räcker för att täcka de stigande matkostnaderna, säger Al Kamran, ledare för en fackförening för textilarbetare i Ashulia, till AP.

• De strejkande kräver att minilönen höjs från 8 000 BDT (drygt 800 kronor) till 23 000 BDT (drygt 2300 kronor), medan arbetsgivarna hittills gått med till 10 400 BDT (cirka 1050 kronor).

Protesterna bröt ut i början av förra veckan efter att förhandlingar mellan arbetsgivarna och fackförbunden strandat, men trappades i går måndag upp ytterligare då tiotusentals textilarbetare i protest lämnade sina arbetsplatser, skrev TT i går.

• 85 procent av exporten från Bangladesh, som är en av världens största klädproducenter, består av kläder.
• I landet finns 3 500 klädfabriker, där kläder för stora klädmärken som H&M, Levi Strauss, Adidas, Hugo Boss och Puma Patagonia tillverkas.
• Medellönen för en textilarbetare i Bangladesh är 800 taka – vilket motsvarar 837 kronor i månaden.
– Källa TT