Radar · Basinkomst

Premiärministern vill korta arbetsveckan för alla spanjorer

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har lagt fram ett förslag om minskad arbetsvecka för att få fler partier att stödja hans regeringsalternativ.

Spaniens regeringsalternativ vill korta den officiella arbetsveckan från 40 timmar till 37,5 inom några år. Det är en del av en rad program som samarbetspartierna nyligen lade fram.

Spaniens socialistiska parti PSOE och vänsterpartiet Sumar har fram till 27 november att få stöd för sitt regeringsalternativ, i annat fall kan det leda till nyval. Tillsammans samlar de 152 ledamöter, men kommer att behöva ta stöd från andra partier, däribland separatistpartier från Katalonien och Baskien, för att få majoritet. 

Som ett led i att komma överens har vänsterpartierna enats om ett paket av åtgärder som de hoppas kommer leda till ett bredare samarbete och regeringsmakten. 

Inspirerat av Frankrike

Däribland har man sneglat på grannen Frankrike, som sedan tidigare har 35 timmars arbetsvecka, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Förslaget är att arbetsveckan kortas i två steg, först till 38,5 timmar nästa år och 37,5 timmar 2025. 

Andra av de 230 förslagen handlar om bland annat brandbekämpning, åtgärder mot klimatförändringarna, kontroll av AI och bostadsbyggande. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV