Radar · Utrikes

Vatikanen: Påven mår bättre – har ätit pizza

Påve Franciskus väntas skrivas ut från sjukhuset på lördag.

Påve Franciskus har tillbringat sin andra natt på sjukhus efter att ha behandlats med antibiotika mot luftrörskatarr.
Han återhämtar sig väl och förväntas skrivas ut på lördag, meddelar Vatikanen.

Den 86-årige påven lades in på sjukhus i Rom i onsdags efter sin vanliga audiens på Petersplatsen. Han hade då haft svårigheter med andningen i några dagar. Antibiotikabehandlingen som påven får har dock lett till en ”markant” förbättring i hans hälsa, enligt Vatikanen.

”Gårdagen gick bra, med normal återhämtning. På (torsdags)kvällen åt påven middag, pizza, tillsammans med alla dem som hjälpt honom under dagarna på sjukhuset”, lyder ett uttalande från Vatikanens talesperson Matteo Bruni.

På fredagsmorgonen uppges påven ha läst tidningarna och återgått till att arbeta efter frukost. Om tester ger grönt ljus kan han troligen skrivas ut på lördag, och kommer då att delta i mässan på Petersplatsen inför palmsöndagen, enligt Bruni.

Det är oklart om påven kommer att predika under mässan, eller om någon annan kommer att läsa upp det långa talet åt honom.

Påven insjuknade fyra dagar före palmsöndagen, då det traditionstyngda påskfirandet i Vatikanen börjar och tiotusentals katoliker samlas.
Som 21-åring genomgick påve Franciskus 1957 en operation som innebar att en del av hans ena lunga togs bort. Den argentinske påven lider också av kronisk knäsmärta.