Radar · Inrikes

Riktade kontroller är ingen folkräkning

Pressträff med finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i regeringskansliet.

Regeringen tar ytterligare steg för att genomföra en storskalig nationell folkräkning. För det och för att ta fram en lägesbild över vilka som bor i Sverige får Skatteverket ett tillskott på 500 miljoner. ”Det är ingen folkräkning även om man kallar det för det”, uppger professor Gunnar Andersson till SVT nyheter.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) deltog på pressträffen med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson den 30 mars.

– Skatteverket har i år fått ökade resurser för att kunna genomföra fler riktade kontroller, men fler åtgärder behövs. Uppdraget till Skatteverket om att lämna sådana förslag är nödvändigt för att kunna vidta fler effektiva åtgärder för att få ordning och reda i folkbokföringen och motarbeta allvarliga samhällsproblem, säger hon.

Det ska rent praktiskt bland annat handla om riktade kontroller i vad som bedöms vara riskområden.

– Det är inte så att en folkräkning betyder att alla dörrar ska knackas, det är inte ett effektivt sätt att använda skattebetalarnas pengar, säger hon.

Den senaste folkräkningen i Sverige ägde rum 1990, då Statistiska centralbyrån (SCB) skickade ut blanketter till hushållen.

Dyr metod

I USA genomförs en folkräkning var tionde år och 2021 presenterades den officiella siffran på 331 449 281 personer. Folkräkningen, där en del av processen bygger på dörrknackning, kostade då omkring 16 miljarder dollar, ungefär 165 miljarder kronor, rapporterar Dagens nyheter.

Lydia Wålsten, ledarskribent i Svenska dagbladet, skrev då om ämnet i Folkräkning? Det finns bättre sätt.

”Givet att det uttalade syftet är att hitta personer som vistas i landet illegalt finns det skäl att tro att de inte frivilligt kommer att ge sig tillkänna i enkäter. Om det i stället är en nationell dörrknackning som föreslås, är metoden dyr.”

Ledaren, som skrevs innan den amerikanska räkningen var klar, gör även antagandet att en liknande folkräkning i Sverige skulle kosta omkring 5 miljarder kronor.

”Det kanske går att göra billigare. Men pengar och energi borde läggas direkt på minskat bidragsfusk och avvisning i stället – det man i själva verket är ute efter”, avslutar hon.

Gryningsräder och undantag

Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för SD, har tidigare uppgett till den sverigedemokratiska kanalen Riks att undantagstillstånd är aktuellt vid gryningsräder mot illegala invandrare.

– I samband med att man genomför den folkräkning som vi efterfrågar, i samband med att man genomför gryningsräder i svenska förorter för att ta reda på vem som finns där illegalt, så ska de omgående omhändertas, sättas i förvar och så snabbt som möjligt utvisas, förklarar han.

Han pratar om att det kan behövas ett undantagstillstånd för att möjliggöra folkräkning.

– Man stänger ner ett område, sedan kliver myndighetspersoner in och griper dem som inte har där att göra, fortsätter han.

I Sverige finns inte ett undantagstillstånd.

Olika meningar om räkningen

Vid pressträffen uppger Jimmie Åkesson bland annat att Sverige i hög grad ”tappat kontrollen över befolkningen”.

– Till följd av ansvarslös migrationspolitik och kravlös integrationspolitik i decennier har vi tappat kontrollen över hur många och vilka som bor i vårt land, säger han.

Men Gunnar Andersson, professor i demografi och som nyligen publicerat en rapport om folkräkning, menar att detta handlar om ”repressiva åtgärder”. Det rapporterar SVT nyheter.

– Det är ingen folkräkning även om man kallar det för det. Möjligen kan man säga att det är en uppsträckning av systemet med folkbokföringen. Och ett försök hitta personer som inte ingår i den folkbokförda befolkningen genom stickprovskontroller här och där, säger han till kanalen.

Enligt honom är möjligtvis Island det enda land i världen med större kontroll över var folk bor än Sverige.

98 procent rätt i folkbokföring

Peter Sävje, avdelningschef med ansvar för folkbokföring på Skatteverket, säger till SVT nyheter att den övervägande delen av pengarna kommer att gå till att öka antalet medarbetare som arbetar med folkbokföring, med särskild tyngdpunkt på kontroller.

Enligt honom bedömer Skatteverket och SCB att cirka 98 procent av folkbokföringarna i Sverige är korrekta.

– Runt 2 procent är felaktigt folkbokförda, sen finns det de som är i landet utan tillåtelse, men det ligger på polisens bord, säger Peter Sävje till kanalen.