Radar · Inrikes

Utländska veterinärer möts av misstro

Utländska veterinärer kan mötas av misstro i Sverige.

Det är brist på veterinärer i hela landet och för att kunna upprätthålla verksamheten har Djursjukhuset Sundsvall tagit hjälp från utlandet. Men det är inte alltid djurägare uppskattar att en utländsk veterinär hjälper deras djur.

Att rekrytera veterinärer från utlandet har de senaste två åren varit en nödvändighet för att kliniken ska kunna hålla öppet dygnet runt. Utan dem skulle akutmottagningen tvingas stänga nätter och helger och hänvisa djurägare till Östersund, Stockholm eller Luleå, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Men det händer att de utländska veterinärernas kompetens och utbildning ifrågasätts av djurägare, enligt Maria Karlsson, verksamhetschef på djursjukhuset.

– Under de senaste veckorna har incidenter hänt då veterinärerna känt sig ifrågasatta för att de inte är svenskar. Det är oacceptabelt, säger Karlsson till tidningen.

Alla i arbetslaget talar engelska men det finns alltid en sköterska tillgänglig som kan översätta för stressade djurägare, tillägger hon.

Polska veterinären Paulina Altrych berättar om fall då djurägaren frågat efter en svensk kollega.

– Det finns inte tillräckligt med svenska veterinärer och det är därför vi är här. Vi tar inte jobbet av någon svensk – utan vi är här för att ge djuren vård.

Djursjukhuset tar upp problemet i ett inlägg på sociala medier, där man tar avstånd från diskriminering.

Läs mer: 

Djur kan nekas vård på grund av veterinärbrist

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV