Glöd · Debatt

Nya mediestödet tystar oberoende journalistik

Kulturminister Parisa Liljestrand (L) presenterar det nya mediestödet.

De fria mediernas oberoende samhällsbevakning behövs, skriver Robin Zachari – men det nya mediestödet är till för att strypa dem.

DEBATT. Du som läser Syre vet säkert att det nya presstödet kan krossa den fria nischade pressen och flytta pengarna till Bonnierkoncernen. Därför har Syre startat ett grönt presstöd där läsarna blir månadsgivare. Det är så klart toppen. Men varför behövs de mindre tidningarna egentligen?

Låt mig ta ett bra exempel från andra tidningar, då du redan förstår varför Syre behövs: Dagens ETC och Nyhetsbyrån Järvas bevakning av skandalen med de hungriga barnen på Hälsans förskola, som nu bytt namn till Tellusgruppen. I tio års tid har de bevakat skandalen och försökt ställa de ansvariga till svars. Bolagets vd har i tio år gjort sig oanträffbar och hävdar att han är utsatt för en ”politisk kampanj”. Vi pratar alltså om ett bolag som utbildningsminister Lotta Edholm nyligen satt i styrelsen i. Så hon var ytterst ansvarig för svältdagiset.

Nischtidningarna håller i och ut. De vet att det finns en nyhet, de vägrar ge upp och tror på något. Det gör inte storbolagsägda media som går vidare till nästa klick. Det behövs mer än någonsin när den ekonomiska makten allt mer isolerar sig från granskning. Efter Dagens ETC:s granskning försöker bolaget skrämma anställda och vårdnadshavare att inte prata med media. Företagets lobbyister vill inget hellre än att media som håller i och håller ut ska försvinna. Därför gnuggar de händerna vid tanken på ett nytt presstöd.

Det nya presstödet är designat för att döda dessa bevakningar. Nej, det är inte en slump eller en tråkig konsekvens utan med flit. De vill tysta obekväma röster som Flamman, Dagens ETC och Syre. På de storbolagsägda tidningarna är svängdörrarna alltmer öppna mellan att vara journalist ena dagen och jobba som ”kommunikatör” för ett bolag nästa dag. Det är ingen moraliskt misslyckande utan handlar om att villkoren för att vara journalist blir sämre och sämre. Därför kan vi inte leva utan nischtidningarna vilka bygger på att tro på något större.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV