Radar · Inrikes

Kristersson : Viktigt undvika splittring

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M) understryker hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring efter den senaste tidens händelser i anslutning till Sveriges Natoansökan.

Ulf Kristersson säger att syftet med tisdagens möte med samtliga partiledare var att de alla – oavsett vad de tycker om ett svenskt Natomedlemskap – ska få en god förståelse för säkerhetsläget i Sverige och utomlands.

– Vi har sett hur enstaka svenska manifestationer, helt lagliga i sig, utförda av en liten grupp eller till och med enskilda individer kan få stor konsekvens för bilden av Sverige i världen och för svenskars säkerhet utomlands, säger han på en pressträff efter mötet.

Kristersson säger att de som utför handlingarna har blivit ”nyttiga idioter” i utländska organisationers arbete med att elda på en hetsig stämning mot Sverige, enligt statsministern. Kristersson understryker hur viktigt det är att svenska partier nu undviker splittring.

Aggressivt tonläge

Tonläget mot Sverige är mer aggressivt nu än vad det varit tidigare, säger Mikael Tofvesson, avdelningschef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Samma utländska aktörer som var aktiva under LVU-kampanjen och korankravallerna ligger bakom desinformationskampanjerna som pågår just nu, enligt Tofvesson. Med LVU-kampanjen menas den desinformationskampanj som inleddes 2021 och går ut på att svensk socialtjänst skulle kidnappa barn.

Efter tisdagens möte har även Ulf Kristersson talat med FN:s generalsekreterare António Guterres om säkerhetsläget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV