Radar · Morgonkollen

Influerare bötfälld för hajmåltid

Influeraren Tizi har bötfällts för att ha tillagat och ätit vithaj.

En kinesisk influerare, känd som Tizi, har dömts att betala 125 000 yuan, motsvarande drygt 190 000 kronor, efter att ha köpt, tillagat och ätit vithaj.

– Det kan se grymt ut, men köttet är verkligen väldigt mört, sade Tizi när hon smakade på det.

Videon publicerades sommaren 2022. Den började med att kvinnan hämtade den drygt två meter långa hajen från en affär och lade sig ned bredvid den för att visa hur stor den var. Sedan tillagade och åt hon djuret.

Klippet blev viralt och människor reagerade negativt på tilltaget och anklagade kvinnan för djurplågeri.

Polisen i Kina inledde en utredning om brott mot landets lag som förbjuder handel och konsumtion av vilda djur. Man tog bland annat dna-prov på resterna av måltiden och kunde fastställa att det verkligen var en vithaj som tillagats. Dessutom greps två personer som varit inblandade i att fånga och sälja hajen.

Kina införde ett totalt förbud mot handel och konsumtion av vilda djur i februari 2020 för att stävja hanteringen som enligt forskare kan legat bakom att det dödliga coronaviruset flyttade sig från djur till människor.

Trots förbudet är det fortfarande populärt att äta en del exotiska vilda djur i Kina eftersom det, utan vetenskapliga belägg, påstås vara hälsosamt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV