Radar · Utrikes

Venedig stoppar större turistgrupper

Turistgrupper större än 25 personer förbjuds i Venedig.

Kampen för att rädda Venedig trappas upp. Från och med juni nästa år kommer den italienska turistmagneten att införa ett förbud mot högtalare och turistgrupper större än 25 personer.

Varje år vallfärdar miljoner människor till Venedig, som är en av de mest välbesökta städerna i Europa. Myndigheterna har länge försökt att minska trycket och påverkan från det stora antalet turister som kommer till staden.

Sedan flera år tillbaka har besökare som övernattar i Venedig behövt betala en särskild skatt och 2022 infördes ännu en turistskatt i ett försök att minska antalet turister. Året före pandemin slog till handlade det om 13 miljoner besökare om året, en siffra som väntas stiga i och med att resandet ökar igen.

Ny avgift

Tidigare i år beslutades att ytterligare en avgift på motsvarade omkring 50 kronor införs för dagsturister vissa dagar mellan april och mitten på juli, när trycket är som högst.

Men det har uppenbarligen inte gett önskad effekt i staden – som sedan drygt 30 år tillbaka klassas som ett världsarv. De fast boende flyr på grund av trängseln och i dag bor bara drygt 50 000 personer i Venedig.

Från och med juni 2024 kommer grupper med besökare begränsas till 25 personer, vilket motsvarar ungefär en halv turistbuss, meddelar staden.

Dessutom förbjuds högtalare med motiveringen att de kan orsaka störningar.

”Förbuden har som mål att göra det lättare att hantera grupper i det historiska centrumet”, skriver Elisabetta Pesce, ansvarig för säkerheten i Venedig, i en kommentar, enligt BBC.

I fara?

FN-organet Unesco har vid två tillfällen uttalat sig om att Venedig bör läggas till på listan över världsarvsklassade platser som är i fara.

2021 förbjöds stora kryssningsfartyg att lägga till i staden efter det att ett fartyg kraschade in i hamnen vid Giudeccakanalen.