Radar · Utrikes

Mörkt år i Mellanöstern – inget slut i sikte

Förstörelse i Gaza, än finns inget slut i sikte.

För israeler och palestinier läggs ett mörkt år till historien. Ett slut på kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel i Gaza finns ännu inte i sikte.

Årets sista dag inleddes med fortsatta israeliska attacker mot Zawayda i centrala Gaza och det närliggande flyktinglägret al-Mughasi. Flera människor ska ha dödats, enligt myndigheterna i Gaza som styrs av Hamas.

Mer än 85 procent av de 2,4 miljoner invånarna har tvingats fly sina hem, enligt FN.

– Vi hoppas att kriget ska ta slut och att vi ska få möjlighet att återvända till våra hem och leva i fred, säger Mahmoud Abu Shahma i ett flyktingläger i Rafah vid den egyptiska gränsen.

Kriget i Gaza inleddes efter terrorstämplade Hamas attacker den 7 oktober, då över 1 100 personer dödades i Israel. Omkring 250 personer togs som gisslan, varav 129 fortfarande hålls i fångenskap, enligt israeliska uppgifter.

I Gaza har de israeliska anfallen hittills lett till över 21 600 människors död, enligt Hamasstyrda hälsomyndigheter. Många av offren är kvinnor och barn.

I lördags sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att kriget mot Hamas kommer att pågå i ”många månader”.

– Vi kommer att garantera att Gaza inte längre kommer att utgöra ett hot mot Israel, sade han vid en presskonferens och tillade att kriget upphör när Hamas har förintats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV