Radar · Fred

USA ger Taiwan kontroversiellt militärstöd

USA och Taiwan har redan tidigare tätt militärt samarbete.

USA:s regering godkänner för första gången direkt militärt stöd till Taiwan. Insatsen ska stärka Taiwans självförsvar, meddelar USA om stödet som vanligtvis bara ges till suveräna stater.

Det militära paketet på 80 miljoner dollar, motsvarande 870 miljoner kronor, är tämligen litet jämförelsevis med vad andra allierade länder får.

Men den geopolitiska markeringen gentemot Kina är enorm. Peking betraktar Taiwan som en illegal utbrytarrepublik. Ett militärt stöd från USA till Taiwan lär bemötas i skarpa ordalag.

Det amerikanska förslaget måste godkännas av USA:s kongress, som redan tidigare sagt sig vara beredd att bistå med upp till 20 miljarder kronor till Taiwan.

Utrikesdepartementet sade att stödet också ska stärka ”gemensam och kombinerad försvarsförmåga och förbättra säkerhetsinsatser till sjöss”.

Men amerikanska UD uppgav samtidigt att det inte var första gången som USA ger stöd något som inte är en suverän stat. Tidigare har USA bistått Afrikanska unionen med stöd ur den aktuella militärfonden, kallad FMF (Foreign military financing).

Uppgiften om stödet kommer från nyhetsbyrån AP som tagit del av dokumentet som ska lämnas över till kongressen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV