Radar · Miljö

Luftkonditionering kyler inne men värmer utomhus

Stor mängd luftkonditionering höjer utomhustemperaturen.

Den spillvärme som genereras av luftkonditioneringar som fyller städer under en värmebölja kan höja utomhustemperaturen med över 2 grader. Det visar en studie från universitetet i Cambridge.

Om värmeböljor, som skett i södra Europa senast i år, ökar användandet av luftkonditioneringar kan det leda till att utomhustemperaturen ökar, visar studien publicerad 2020.

Orsaken till det är att luftkonditioneringsapparater fungerar som en värmepump, det vill säga kyler ett rum genom att släppa ut varm luft utanför.

Luftkonditioneringar använder också mer el än andra apparater. De förbrukar 10 procent av den globala elektriciteten och läcker ut skadliga växthusgaser i atmosfären, rapporterar Euronews.

Blivit föremål för fransk debatt

I Frankrike har detta blivit föremål för debatt, enligt den europeiska nyhetskanalen. Mathilde Panot, riksdagsledamot i den franska vänstern, använde nyligen argumentet att temperaturen i en stad kan höjas med drygt 2 grader genom användning av luftkonditionering.

Studien bygger på antagandet att samtliga byggnader i en stad har luftkonditionering som håller en temperatur på 23 grader under en värmebölja. Forskarna grundade studien på data från en intensiv värmebölja 2003, som tog drygt 14 000 människoliv i Frankrike.

En slutsats var att efter nio dagar av en sådan intensiv värmebölja skulle ”systematisk användning av luftkonditionering under tiden öka lufttemperaturen med upp till 2,4 grader”.

Värmeböljor, som enligt skrivningar från 1800-talet skedde någon gång på ett årtionde, är nu mer intensiva och inträffar nästan tre gånger så ofta, fastslog den senaste rapporten från FN:s mellanstatliga klimatpanel, IPCC.

I dag har mindre än en tredjedel av hushållen globalt luftkonditionering.

Utvecklingsländer utan tillgång

Fler perioder av varmt väder förespås tredubbla användningen av luftkonditionering till år 2050. Internationella energibyrån, IEA, pekar på att antalet luftkonditioneringsapparater tros öka globalt med nästan 2,5 gång, 244 procent, till 2050, rapporterar The Guardian.

Luftkonditionering kan rädda liv. Men medan cirka 90 procent av hushållen i USA och Japan har luftkonditionering visade en studie från 2019 att mellan 1,8 och 4,1 miljarder människor i utvecklingsländer som regelbundet upplever farligt höga temperaturer inte har det. I Europas länder skiljer sig tillgången åt.

– Vi är oroliga för att människor i många länder i stora delar av världen som mest behöver luftkonditionering inte har det, säger Narasimha Rao, professor i energisystem vid universitet Yale och medförfattare till rapporten, till den brittiska dagstidningen.

Forskarna bakom studien föreslår därför andra alternativ för att kyla ner städer. Bland dessa finns att att skapa fler grönområden, isolera byggnader och ge råd till människor om sätt att hålla sig svala under en värmebölja.

Läs mer: 

Luftkonditionering svalkar – och värmer planeten

#miljö #klimat #luftkonditionering #uppvärmning #utsläpp

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV