Radar · Utrikes

Tajt valresultat väntas i Slovakien

Tidigare premiärministern Robert Ficos parti Smer har enligt opinionsundersökningar omkring 20 procent av väljarstödet i lördagens slovakiska parlamentsval.

Ska Slovakien fortsätta att stödja Ukraina – eller blir det en mer Putinvänlig regim som tar över efter lördagens parlamentsval?

Tidigare premiärministern Robert Ficos parti Smer har enligt opinionsundersökningar omkring 20 procent av väljarstödet i lördagens slovakiska parlamentsval.

En fingervisning kommer efter att vallokalerna stängt i det centraleuropeiska landet – inklämt mellan Polen, Ukraina, Ungern, Österrike och Tjeckien – klockan 20 i kväll.

Enligt de senaste opinionsmätningarna ser det nästan ut att bli dött lopp mellan de två största partierna; det socialdemokratiska partiet Smer, som leds av populisten Robert Fico och som vill stoppa landets stöd till Ukraina, och nykomlingen, det socialliberala västorienterade partiet Progressiva Slovakien (PS) som leds av Michal Simecka.

Ledaren för Progressiva Slovakien, Michal Simecka, röstar i den slovakiska huvudstaden Bratislava på lördagen
Ledaren för Progressiva Slovakien, Michal Simecka, röstar i den slovakiska huvudstaden Bratislava på lördagen. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Behöver stöd av småpartier

Smer har toppat opinionsundersökningarna med omkring 20 procent av väljarstödet, men de senaste dagarna har PS klättrat och i vissa fall gått om Smer – om än med liten marginal.

Men inget av dessa partier väntas komma i närheten av en majoritet i parlamentet som har 150 platser – slutresultat beror på hur det går för ett halvdussin mindre partier och var dessa väljer att lägga sitt stöd, rapporterar The Guardian.

Ett parti att hålla ögonen på är HLAS-SD ett nytt utbrytarparti från Smer och som leds av Robert Ficos tidigare partikamrat Peter Pellegrini.

Omfattande Ukrainastöd

Både Fico och Pellegrini har tidigare haft premiärministerposten i Slovakien – Pellegrini tog över efter Fico 2018 då denne tvingades avgå efter stora folkliga protester kopplade till mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans partner Martina Kusnirova.

Den regering som tillträder efter valet kommer att ersätta en svajig center-högerkoalition som suttit vid makten sedan 2020, skriver nyhetsbyrån AFP.

Men det är också en regering som sedan Rysslands anfallskrig inleddes i februari 2022 tillhandahållit omfattande militär och humanitär hjälp till sitt krigsdrabbade grannland Ukraina.

Fakta: Slovakien

Slovakien är till ytan ungefär lika stort som Värmland och Dalarna tillsammans och gränsar mot Tjeckien och Polen i norr, Österrike i väst, Ungern i söder och Ukraina i öst. Landet har 5,5 miljoner invånare, varav runt 500 000 i huvudstaden Bratislava.

Området var länge en del av det ungerska riket, där Bratislava ett tag till och med var huvudstad. Då Österrike-Ungern delades upp efter första världskriget fördes slovakerna ihop med sina tjeckiska grannar i det nyskapade Tjeckoslovakien. Efter kommuniststyrets fall delades landet igen från den 1 januari 1993.

Slovakien blev våren 2004 medlem i både Nato (den 29 mars) och EU (den 1 maj). Från den 1 januari 2009 har landet euron som valuta.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV