Radar · Inrikes

Animalisk ost i fokus på Miljövänliga veckan

Temat för Naturskyddsföreningens Miljövänliga vecka 2023 är "Ekofrukost", med särskilt fokus på ekologisk, animalisk ost.

Miljövänliga veckan är en återkommande kampanj arrangerad av Naturskyddsföreningen, som varje år äger rum vecka 40. Årets tema är ekologisk frukost, med extra fokus på osten och då animalisk sådan.

kampanjveckans hemsida konstaterar Naturskyddsföreningen att närmare tio liter mjölk går åt för att producera ett kilo ost, samt att ostkonsumtionen ökar i Sverige medan mjölkkonsumtionen minskar. Naturskyddsföreningen anser därför att det gör stor skillnad att byta ut den animaliska osten till ekologisk sådan.

Av faktaunderlaget till kampanjen framgår att animalisk ost har ett högre klimatavtryck än kött från såväl kyckling som gris, och att: ”Vi bör därför inte öka vår konsumtion av ost, den behöver i stället minska. Vi behöver oftare välja växtbaserade alternativ till ost, alltifrån grönsaker till ekologiska pålägg baserade på hållbara oljor, fröer och nötter, baljväxter, med mera.”

För den som ändå väljer att äta animalisk ost, lyfter Naturskyddsföreningen fram inverkan av ekologiska alternativ på klimatet och den biologiska mångfalden. Bland annat visar forskning att det på ekologiska gårdar i genomsnitt finns 30 fler arter än på konventionella. Därtill använder de ekologiska gårdarna inget konstgödsel, som i tillverkningen kräver stora mängder energi och därmed belastar klimatet.

”Att välja ekologiska livsmedel är ett viktigt steg mot en motståndskraftig och självförsörjande matproduktion”, anser Naturskyddsföreningen. 

Tidigare kampanjer har inkluderat bland annat Fräsch på riktigt, som uppmanade till att välja miljömärkta skönhets- och hygienprodukter i butikerna och Ekofika, som riktade sig till bagerikedjor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV