Radar · Politik

V till attack mot ”marknadsmisslyckanden”

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar (V) talar på fredagen från Almedalens scen.

Järnväg, post, skola och apotek – inget funkar längre som det ska i Sverige, enligt Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.
– Avregleringar, privatiseringar och en blind tro på marknadsidéer har lett till kaos och oreda, säger hon i sitt tal i Almedalen.

Sverige måste ta tillbaka kontrollen över det som ”alltför länge” lämnats åt marknaden att lösa, anser Vänsterpartiet.

– Politiken har under många år abdikerat från ansvar för samhällskontraktet, säger Nooshi Dadgostar från Almedalens scen.

Det märks särskilt i kristider som dessa att det starka samhället inte finns där för sina medborgare, anser hon.

– Apoteken har gott om hudkrämer men inte din medicin. Uttrycket ”som ett brev på posten” är allt mer otydligt i Postnords Sverige, och vårdpersonalen kan inte trolla mer med knäna för att sätta ihop schemat över sommaren.

Regeringen verkar samtidigt sätta sin tilltro till en och samma lösning, säger V-ledaren.

– Och vad är det för något? Är det stora satsningar på klimatomställningen och industrin? Eller kan det vara en upprustad välfärd? Nej, regeringen och Sverigedemokraternas universallösning på allt ifrån höga boendekostnader till tågkaos är, hör och häpna – att ta en fika.

Finansministern har fikat med ”redan mätta” matjättar – och skulle även fika med bankerna, apropå stigande räntor och ökade boendekostnader. Men det sistnämnda blev inte av, enligt V-ledaren.

– Vi ringde faktiskt och kollade. Från finansministerns kansli meddelade man att nej, något sånt möte har fortfarande inte ägt rum. Kaffet tog väl slut.

En regering ska arbeta och styra ett land för medborgarnas bästa, säger Dadgostar.

– Men när familjer har det som tuffast och kämpar, då sitter Kristersson på statsrådsberedningen med en cappuccino. Min mamma har alltid sagt: först jobbar man, sen fikar man.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV