Radar · Utrikes

Första bevis för ”bakgrundsvågor” i rymden

En illustration av de gravitationsvågor som forskare upptäckt i rymden.

Astronomer har hittat de första bevisen för en sorts gravitationsvågor som skapar ett ”mullrande” bakgrundsljud i rymden.

Upptäckten beskrivs som ett genombrott, som öppnar ett nytt fönster mot universum. Den har gjorts efter flera års arbete utfört av hundratals forskare som använt sig av radioteleskop placerade i Europa, Nordamerika, Kina, Australien och Indien.

Gravitationsvågor kan beskrivas som ett slags krusningar som färdas genom universum med ljusets hastighet.

Att de existerar förutspåddes redan av den berömda vetenskapsmannen Albert Einstein för mer än hundra år sedan. Men först 2015 kunde forskare påvisa att de finns, genom att detektera gravitationsvågor orsakade av två svarta hål som kolliderade.

Sådana högfrekvensvågor orsakas av en enstaka händelse, medan de gravitationsvågor som forskarna nu tror sig ha funnit bevis för beskrivs som bakgrundsvågor som konstant rör sig genom rymden.

Upptäckten gjordes genom att studera så kallade pulsarer, snabbt roterande neutronstjärnor som regelbundet skickar ut strålning. Forskarna mätte små skillnader i tidpunkten för när strålningen skickades ut för att upptäcka tecken på gravitationsvågor.

– Vi vet nu att universum är översvämmat av gravitationsvågor, säger Michael Keith, en av forskarna vid organisationen European Pulsar Timing Array.

Resultaten presenteras i tidskriften The Astrophysical Journal Letters. Forskarna betonar dock att de inte funnit slutgiltiga bevis för att denna typ av vågor existerar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV