Radar · Nyheter

Busch: Turkiet ska vara tacksamma

Kristdemokraternas Ebba Busch (KD) håller sitt tal under politikerveckan i Almedalen.

KD-ledaren Ebba Busch pekar på att Sverige kommer att göra hela Nato säkrare i sitt tal i Visby.
– Turkiet ska vara tacksamma för den hjälp Sverige kan ge, säger hon från Almedalens scen.

Ebba Busch håller sitt tal i Visby i strilande regn. Där i regnet lyfter hon fram Gotlands strategiska läge, en ö mitt i Östersjön som blir ett Nato-innanhav den dag Sverige blir medlem.

– Snart kan svenska Gripen-plan skydda luftrummet i Baltikum och över Svarta havet. Turkiet ska vara tacksamma för den hjälp Sverige kan ge, säger Ebba Busch.

– Sverige kommer att göra hela Nato starkare, fortsätter hon.

Tuffar på

Kristdemokraterna kämpar på med sviktande opinionssiffror. Men Busch inleder sitt tal med att tala om den skillnad hon anser Kristdemokraterna gjort i svensk politik sedan regeringsskiftet efter förra valet.

Till exempel att regeringen skärper lagen för att komma åt gängkriminella, sänker reduktionsplikten, har levererat elstödet och ger fler dubbeldagar för föräldrar.

Det krävdes ett maktskifte för att det skulle ske. Det krävdes att en handlingsförlamad regering byttes ut mot en handlingskraftig regering, säger Busch.

– Reformtåget tuffar på, och vi har bara börjat.

Busch blickar också framåt i talet. Hon lyfter fram tre områden, tre bärande pelare i samhällsbygget, som hon uttrycker det. Det handlar om jobb, välfärd och värderingar. Områden som Kristdemokraterna nu ska utveckla ny politik för.

Vi behöver rusta oss för framtidens jobb, för det finns jobb på den andra sidan av den ekonomiska vintern. Vi behöver renovera välfärdsbygget, för det går att få en jämlik och god vård i hela landet, säger Busch.

Varför skjuter barn?

Hon frågar sig också vad det är som gör att Sverige haft 179 skjutningar och 82 sprängningar på ett halvår? Och hur man kan få stopp på våldsvågen.

En del av svaret hittar hon i brist på värderingar, vad som är rätt och fel.

– Vi behöver ta tillbaka vårt gemensamma etiska modersmål, för det är så vi får gemensamma värden att navigera utifrån, säger KD-ledaren.

Så rustar vi mot gatans värderingar. Så rustar vi våra barn med tydliga ideal. Så kan vi ställa etiska krav på invandrare och flyktingar som kommer till vårt land.