Krönikor

Rhodos brinner – men det är knäpptyst om lösningar

Bilden från ABC News föreställer en brandman som håller en sotig katt och två tilltufsade kaniner i ett fast grepp med vänster arm. De har räddats från en skogsbrand på Rhodos. På grekiska Röda korsets Instagram ses en brandvolontär erbjuda vatten till en hund.

Greklands inrikesdepartement uppmanade befolkningen att ta med sig sina djur vid evakuering. Lokala grekiska myndigheter har satt upp tillfälliga djurhem. Det fanns även ett nummer att ringa för hjälp med transport av djur. Det är knappast möjligt att genomföra en evakuering med hundratals grisar eller tiotusentals hönor inom livsmedelsindustrin, men Grekland sätter ett exempel för andra länder när de räknar med evakuering av familjedjur. Det är nog traumatiskt att förlora sitt hem, ännu värre för den som tvingas lämna kvar sina djur.

Medan media lyfter fram att turistande svenskar fått sova på golvet efter evakuering från sina hotell på Rhodos (detta får betraktas som en mild konsekvens jämfört med att lokalbor tvingats lämna sina hem och att djur har dött) är det märkligt tyst om hur billiga semesterflyg bidragit till bränderna. Inga kritiska frågor ställs om våra orimliga fossilsemestrar.

Samtidigt som Rhodos ödeläggs i bränder presenterades en vetenskaplig studie. Precis som tystnaden kring en livsstil som vant sig vid billigt flyg är tystnaden lika öronbedövande runt studien som visar vilken enorm potential vegankost har för att minska den globala uppvärmningen.

Den goda nyheten som forskarna kunde påvisa är att vegankost minskar växthusgasutsläpp, vattenföroreningar och markanvändande med 75 procent jämfört med en kost som innehåller 100 gram kött eller mer per dag.

När svenska turister flyr i badtofflor längs stränder och dammiga grusvägar vid Medelhavet, nu om någonsin borde vi väl omfamna lösningarna? Nu borde väl partierna slåss om att bjuda över varandra kring hur de vill underlätta för fler att äta mer växtbaserat för att minska utsläppen av växthusgaser? Nähä, inte det. Där är knäpptyst från alla partier och från media.

Vem blir den journalist som avkräver regeringen svar på hur de tänker hjälpa människor att äta mindre kött? Journalister får inte längre nöja sig med standardsvaret att ”politiken ska inte lägga sig i vad folk har på tallriken”. Konsumenter som vill äta mer växtbaserat stöter på hinder i form av pris och utbud, till exempel. Så, vilken politik tänker partierna driva för att göra det lättare?

Vill de införa köttskatt eller föredrar de slopad moms på frukt, grönt och växtmjölk? Kanske håller de på att ta fram en handlingsplan och söker partiöverskridande överenskommelser för att öka odlingen av svenska baljväxter? Vill de ge stöd till bönder för att ställa om till växtbaserad matproduktion? Hur vill de öka andelen växtbaserad mat i skolor och på sjukhus?

Jag längtar mycket efter att få se journalister pressa politiker om minskad köttkonsumtion och bita sig fast med kritiska följdfrågor. Jag tror inte att jag är ensam.

Göran Greiders Sommar i P1. Vilsamt med en tänkande människa som också hälsar på grodor.

Varför får tjuvfiskaren PM Nilsson prata i Sommar i P1? Vi behöver mindre av PM:s natursyn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV