Radar · Morgonkollen

Italiensk ilska mot irländska vinvarningar

Irland vill införa hälsovarningar för alla alkoholdrycker. Det har fått Italien att se rött och frukta att varningarna ska hota landets vinexport.
– Vi kan inte låta vår identitet bli en abnormitet, säger utrikesminister Antonio Tajani.

Irland var först i världen med obligatoriska varningar för tobak. Nu vill landet gå före även med liknande varningar för de skador alkohol kan leda till.

Alkohol inkluderar förstås även vin – och det har fått Italien att reagera. Varningarna har nu växt till en smärre diplomatiskt gräl.

– Det är en attack på Medelhavsdieten, en fundamental del av vår ekonomi, sade Italiens utrikesminister Antonio Tajani i Bryssel i veckan enligt The Irish Times.

– Det är en del av vår identitet och vi kan inte låta vår identitet bli en abnormitet, vi har rätt att försvara vårt ekonomiska system.

Tiden har gått ut

Planerna är en utvidgning av en lag som antogs redan 2018, och har debatterats sedan dess. Men inte förrän nu, när tiden gått ut för EU att opponera sig mot Irlands planer, har striden med Italien blossat upp.

Den italienska oron gäller inte främst Irland, utan risken att en irländsk lag blir startskottet för att varningsetiketter som ”det finns ett direkt samband mellan alkohol och dödlig cancer” blir obligatoriska i hela EU.

Det skulle kunna påverka den italienska vinexporten, som 2021 motsvarande 80 miljarder kronor.

Ska bjuda på vin

Och Italien har inte gett upp. Tajani har bett EU-kommissionen att agera för att Irland ”ska rätta sig i ledet” och följa reglerna för EU:s inre marknad. Och i det italienska parlamentet lovade jordbruksminister Francesco Lollobrigida att ta upp frågan med sin irländske kollega Charlie McConalogue på måndagen.

– Jag ska förklara våra argument och jag är övertygad om att han kommer att förstå vår ståndpunkt, sade han enligt nyhetssajten Euractiv.

Till sin hjälp att få över irländaren på sin sida kommer Lollobrigida att ge McConalogue en flaska italienskt rödvin.

– Så att han förstår att vi inte vill honom illa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV