Radar · Miljö

Organisationen MKG:s kansli avvecklas

MKG:s kanslichef Johan Swahn.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, ”går in i en ny fas” när kansliet i Göteborg läggs ner vid årsskiftet, det skriver kanslichefen, Johan Swahn, i ett sista nyhetsbrev. Nu får arbetet drivas vidare ideellt.

”Regeringen som kom till makten efter valet 2022 har visat begränsat intresse för att stödja civilsamhällets organisationer. Redan i februari 2023 fick MKG veta att det inte blir några fortsatta statliga budgetmedel för 2024 för miljöorganisationers arbete med kärnavfallsfrågor”, skriver Johan Swahn, kanslichef för MKG, på föreningens webbplats.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning startades 2004 och fick 2005 medel från kärnavfallsfonden. Föreningens syfte har varit att bevaka kärnkraftsindustrins arbete med att hitta metod och plats för slutförvar av radioaktivt avfall.

MKG har haft ett kansli i Göteborg med 2–3 anställda. Johan Swahn är den siste att sluta den 31 december 2023. Han kallar det ett slut på ett ”framgångsrikt 19-årigt stöd för att förbättra miljöorganisationers möjlighet att delta i beslutsprocesser som rör den avancerade frågan kärnavfall”.

Från den 1 januari 2024 kommer styrelsen att ta över ansvaret för den verksamhet som blir kvar. En viktig fråga som styrelsen ska arbeta med är ”hur det ska gå att överföra information om kärnavfallets farlighet till kommande generationer”, skriver föreningen.

År 2022 la den förra regeringen fram ett förslag med öronmärkta medel till miljöorganisationer och kärnavfallskommuner för arbete med kärnavfallsfrågor, men i den nuvarande regeringens proposition 2023 var medlen till miljöorganisationer borttagna.

Regeringen uppger att att de inte fortsätter med att finansiera miljöorganisationernas kärnavfallsgranskningsarbete eftersom det inte finns något behov av föreningarnas arbete, rapporterar Västsverige. De hänvisar till att den förra regeringen 2022 godkände kärnkraftsindustrins planer på slutförvar i Forsmark.

– Men att det sedan pågår en fortsatt prövning i miljödomstolarna i fyra års tid och av Strålsäkerhetsmyndigheten längre än så har de inte tagit hänsyn till, sa Johan Swahn tidigare till tidningen.

På deras fråga om vad han tänkte om att MKG inte får ekonomiskt stöd svarade Johan Swahn:

– Problemet är ju att även Kärnavfallsrådet, som var ett kritiskt granskande organ åt regeringen, avvecklades vid årsskiftet. Och sen försvinner miljöorganisationernas egen möjlighet att få resurser för att granska frågan ett år senare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV