Radar · Djurrätt

Namninsamling för björnen Baloos frihet överlämnad till Rumäniens regering

Björnen Baloo lever sina dagar inhägnad i en bur i en rumänsk skidort.

På bara ett halvår samlade World animal protection in 178 000 namnunderskrifter i en kampanj för att björnen Baloo ska flyttas från sin trånga bur till ett reservat. Strax före jul överlämnades listan till Rumäniens statssekreterare.

Som björnunge hamnade Baloo år 2000 i fångenskap, närmare bestämt i en bur i skidorten Straja i Rumänien. Det trånga utrymmet hindrar hans möjligheter till naturligt beteende och han utfodras med näringsfattig mat och får dricka läsk eller alkohol. Det finns ingenstans i buren där Baloo kan dra sig undan, och det har hänt att barn har plågat honom med pinnar.

Sedan 2005 är det förbjudet för privatpersoner i Rumänien att ha björnar, men Baloos ägare vägrar ändå att släppa honom fri. Det juridiska har varit komplicerat och därför har World animal protection nu vänt sig till den rumänska regeringen. Djurrättsorganisationen fick träffa den rumänska statssekreteraren för biologisk mångfald, Dan Stefan Chiru, och överlämnade till honom en lista med namnunderskrifter. Namninsamlingen startade i somras och på bara ett halvår fick den 178 000 signaturer. Nu hoppas undertecknarna och World animal protection att rumänska myndigheter ska kunna beslagta Baloo, och att han sedan ska få komma till det rumänska björnreservatet Libearty

”Det är fantastiskt att vårt arbete för att hjälpa Baloo har fått så stort stöd! Jag hoppas att den här starka opinionen kommer att få rumänska regeringen att agera så att han snart får komma ut ur sin bur. I björnreservatet Libearty som vi stödjer, skulle Baloo kunna få leva ett värdigt björnliv i en livsmiljö som är naturlig för honom och få den omvårdnad han behöver av personalen där”, säger Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, i ett uttalande på organisationens hemsida.

Artikeln har uppdaterats med en ny bild 240103.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV