Radar · Nyheter

Allt fler kommuner begränsar användningen av fyrverkerier

Många djur far illa under nyårsnatten och på allt fler håll införs lokala föreskrifter för att minska lidandet.

Var tredje hund är skotträdd och även katter och andra djur far illa av smällarna runt nyår. Medvetenheten har ökat och husdjursägare bygger ”safe rooms” och tömmer apoteken på ångestdämpande medel för djur. Allt fler kommuner försöker också begränsa användningen av fyrverkerier visar Djurens rätts årliga ”panglista”.

De flesta kommuner, 95 procent, arrangerar inte längre fyrverkerier i kommunal regi, enligt en undersökning från Djurens rätt. 65 procent uppger dessutom att de begränsar privatpersoners användning av smällare och raketer. Det är en ökning med fem procentenheter från förra årets ”panglista”.

Enligt Svenska kennelklubben är en tredjedel av alla hundar i Sverige skotträdda och omkring 35 000 så illa att de medicineras under nyår. Andra husdjur och vilda djur kan också må dåligt, särskilt i tätbebyggda områden.

– Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt i ett pressmeddelande. 

Begränsa smällarna

Djurens Rätt har länge arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur. Och sedan fem år tillbaka sammanställer föreningen den årliga Panglistan, som visar hur landets kommuner hanterar fyrverkerier vid nyår. Listan bygger på kommunernas egna uppgifter.

Av Sveriges 290 kommuner uppger hela 188 kommuner att de 2023 begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter, ofta genom tidsbegränsning till timmarna runt tolvslaget på nyårsnatten. 

– Det är väldigt glädjande att allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande och att de samtidigt begränsar privatpersoners användande ännu mer. Det borde vara en självklarhet att fira in det nya året utan att samtidigt skapa skräck och lidande, avslutar Camilla Bergvall. 

Tips till hundägare

Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste hunden kan bli skrämd för livet.
Lämna inte hunden ensam hemma när det kan ske fyrverkerier.
Res bort om du har möjlighet, gärna till glesbyggda områden, eller ta en tur med bilen under de värsta timmarna.
Rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardiner och spela musik för att dämpa ljudet utifrån.
Håll hunden kopplad utomhus när finns risk att fyrverkerier avfyras, så att den inte kan rusa iväg i panik om den blir rädd.
Ömka eller bestraffa inte hunden om den blir orolig. Försök att avleda med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
Är problemen allvarliga, uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.
Källa: Svenska Kennelklubben
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV