Radar · Migration

Minst 1 000 i Sverige har försvunna anhöriga

Många anhöriga saknas efter att de försökt fly över Medelhavet.

Just nu lever minst 1 000 personer i Sverige i ovisshet om var deras familjemedlemmar befinner sig, eller om de ens är vid liv. Totalt eftersöks 3 400 anhöriga av svenska Röda Korset, meddelar organisationen på den Internationella dagen för de försvunna.

Många av de eftersökta saknas efter krig eller konflikt. Men vanligast är att de har försvunnit under flykten till Europa, till exempel under den livsfarliga resan över Medelhavet, uppger organisationen.

Under senaste åren har de flesta personer som svenska Röda Korset letar efter kommit från Afghanistan, Somalia och Syrien. Men organisationen söker också efter bland annat människor som försvunnit i samband med kriget i Balkan eller andra världskriget.

28 procent av alla pågående ärenden handlar om anhöriga till ensamkommande barn.

”Att inte veta vad som hänt en anhörig påverkar den psykiska hälsan och kan göra det svårare att komma in i ett nytt land, planera för framtiden och fokusera på att lära sig språket, gå i skolan och söka jobb”, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på svenska Röda Korset i ett pressmeddelande.

Röda Korset och Röda Halvmånen finns i 192 länder och kan därför efterforska familjemedlemmar på de flesta ställen i världen. Sedan januari 2022 har svenska Röda Korset kunnat ge besked om vad som hänt 510 saknade familjemedlemmar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV