Glöd · Debatt

Miljöpartiet behöver förnyelse – och ett nytt kvinnligt språkrör

Per Bolund och Märta Stenevi gläder sig åt stigande siffror för Miljöpartiet på valvakan 2022.

Miljöpartiet behöver en omstart med två nya språkrör som inte förknippas med de S-ledda regeringar som partiet har ingått i, skriver Erik Hugander. Därför hoppas han på fler kvinnliga språkrörskandidater.

DEBATT. Världen, ekosystemen, det svenska samhället skulle fungera bättre om det politiska ledarskapet var både radikalt och visionärt. Miljöpartiet har ett tomrum att fylla. Våra nuvarande språkrör är i allt för hög utsträckning förknippade med de S-ledda regeringarna som styrt landet från 2014 till 2022, regeringsavhopp till trots. Bolund och Stenevi har dessutom mycket låga förtroendesiffror.

Kongressen i november är ett utmärkt tillfälle för två nya språkrör att leda en omstart av Miljöpartiet. Två nya språkrör skulle ha gott om tid för att upprätta ett förtroende som matchar partiets ideologi med de allvarliga miljöproblemen och de ökade klyftorna. Om tre år är det val till riksdagen och om nio månader val till Europaparlamentet. Om inte nu, när är det läge? 

Att ett medlemsstyrt parti byter ledare även om ledaren vill fortsätta behöver inte innebära en odugligförklaring, vare sig som ledare eller som människa. Märta, tack för din helhjärtade insats som språkrör. Dina kunskaper och talanger behövs fortfarande i partiet, men jag tror att höstens kongress är rätt tillfälle att du lämnar över stafettpinnen.

Jag vill uppmuntra er kvinnor som funderar på att kandidera till språkrör. Låt er inte hållas tillbaka av dem som menar att er kandidatur behöver innebära interna strider. Fler kandidater bör ses som naturligt i en öppen och givande process. För visst finns ni modiga, som känner att världen behöver tydliga visioner och radikal politik?