Radar · Politik

Ingen höjd brytpunkt för statlig skatt i år

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelar att det inte blir någon höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt detta år.

Regeringen kommer att pausa den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt i år. Det innebär att cirka 12 miljarder kronor frigörs för satsningar på annat.

– Ekonomin befinner sig i ett väldigt tufft läge, vi har hög inflation, vi har stora och viktiga prioriteringar att göra i budgeten. Då menar vi att i valet mellan att göra en ytterligare stor historisk uppräkning och att se till att kunna finansiera andra åtgärder för exempelvis hushållen, så väljer vi det senare, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Sveriges radio Ekot.

Brytpunkten för statlig inkomstskatt ligger i år på 51 000 kronor och brukar räknas upp varje år. Så blir det alltså inte i år.

Exakt vad de 12 extra miljarderna ska finansiera kommer regeringen att återkomma till, men Svantesson säger till Ekot att det just nu är ett pressat läge för många hushåll och för välfärden och att de ser stora behov för försvaret och rättsväsendet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV