Radar · Miljö

Spansk oktoberhetta – världen går mot rekordår

Värmeböljorna har avlöst varandra i Spanien under sommaren.

Det har varit varmare än vanligt i september på flera håll i Europa. Och i Spanien har även oktober månad inletts med nya rekord.
2023 ser ut att bli det varmaste året som har uppmätts globalt.

Delar av Europa väntas få ovanligt höga temperaturer även i oktober, bland annat tros Storbritannien stå inför en värmebölja.

I Spanien har man gjort nya rekordnoteringar för oktober med 38,2 grader i Montoro, nära Córdoba, i söndags. Rekordvärmen kan vara upp till tio dagar, varnar vädermyndigheten Aemet.

Läs även: Över 60 000 döda i fjolårets värmebölja

Rekordnoteringar för september har även gjorts utanför Europa, bland annat i Japan där månaden var den varmaste sedan mätningar började för 125 år sedan.

EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus har konstaterat att sommaren var den varmaste som uppmätts globalt, med en medeltemperatur för juni, juli och augusti på 16,77 grader.

Copernicus ser det som sannolikt att 2023 kommer att bli det varmaste året som hittills uppmätts på jorden. Enligt forskare knuffar klimatförändringen, som drivs av människans förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas, de globala temperaturerna uppåt. Världen är nu 1,1 grader varmare än under förindustriell tid.