Radar · Miljö

Lund är årets miljöbästa kommun

Representanter för Lunds kommun tar emot utmärkelsen årets miljöbästa kommun.

Lund kammar hem utmärkelsen som Sveriges miljöbästa kommun i Aktuell Hållbarhets kommunrakning. Flera av kommunerna i topp har varit topprankade redan tidigare år, men för några syns en tydlig förbättring.

Lund fick den hedervärda första placeringen i årets ranking av miljöbästa kommun, en lista som tidningen Aktuell hållbarhet varje år publicerar efter att ha ställt en rad frågor till kommunerna om deras miljöarbete. Frågorna berör en rad ämnen, såsom arbetet med Agenda 2030, cirkulär ekonomi och fossilbränslefria transporter.

Lund kammade hem 37,5 poäng av totalt möjliga 50 poäng.

– Ett av våra övergripande mål är att nå klimatneutralitet 2030 och vi är på rätt kurs för att nå dit. Detta är en oerhört hedersam utmärkelse som visar att det vi gör är rätt och fungerar. Det arbetet fortsätter vi nu och växlar upp ytterligare, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Då landets kommuner har olika förutsättningar på grund av storlek och andra faktorer rankas kommunerna även i fyra kommungrupper. Vinnare i storstadsgruppen och storstadsnära kommuner blev Malmö, som även hamnade på andra plats totalt. På andra plats i gruppen, och trea totalt, kommer Järfälla. Kommunen skiljer sig lite från de övriga topplacerade när man ser till genomsnittsplaceringen för år 2009-2023, som ligger på plats 41.

– Det här är resultatet av ett systematiskt och långsiktigt arbete både från kommunen och i samverkan med flera andra aktörer. Bland annat var vi 2017 med och såg till att Järfälla var först i landet att ta fram en koldioxidbudget, i början av 2023 antog vi en ny ambitiös miljöplan och i stadsutvecklingen är hållbarhet ett bärande perspektiv, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Lund vann även i gruppen mellanstora städer, följd av Växsjö och Uppsala. Den senare hamnade på en total femteplats i år, en klar förbättring jämfört med förra årets 18:e plats.

Bland de mindre städerna hamnade Ronneby högst, med en totalpoäng på 30,4 poäng. Bland landsbygdskommunerna var det Simrishamn som hamnade överst på listan, med en poäng på 30,1. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV