Radar · Inrikes

Dömda för skoldåd kan chatta inifrån Sis-hem

Flera dömda för skolattacker som placerats på Sis-hem har fått tillgång till internet och har varit aktiva på våldsglorifierande forum.

Flera pojkar som är placerade i sluten ungdomsvård för att ha genomfört eller planerat dödliga skolattacker har fått fri tillgång till internet. Därmed kan de fortsatt vara aktiva på forum som glorifierar vapen och våldsdåd, visar en granskning av Expo.

Expo har i granskningen kartlagt användare på både öppna och slutna nätforum där unga pojkar radikaliseras och inspirerar varandra att begå våldsdåd.

Trots att flera av de aktiva på forumen är dömda till sluten ungdomsvård för att ha genomfört eller planerat dödliga skolattacker har de fått fri tillgång till internet på de Sis-hem där de placerats.

Ett exempel är den 15-åring i Eslöv som dömdes till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år sedan han knivhuggit en lärare på en skola i augusti 2021. Trots att pojken av polisen bedömdes vara en ideologiskt motiverad våldsbejakande extremist fick han fri tillgång till internet och fortsätter vara en huvudaktör i de forum där skolattacker glorifieras.

Inifrån Sis-hemmet inspirerar han och hjälper andra att planera attacker tillsammans med hans 16-åriga vän som begick ett dåd i Kristianstad och en 18-åring som 2022 dömdes för planering av ett skoldåd i Stockholmsområdet, enligt granskningen.

Personal på Sis har tidigare slagit larm om att unga som dömts till sluten ungdomsvård har kunnat ringa, chatta, och använda internet utan övervakning eller kontroll av vad de gör.

Sis-hemmen har möjlighet att genom en tvångsåtgärd begränsa tillgången till internet, när det kan anses vara till skada för ungdomen eller någon annan. Begränsningen gäller dock bara 14 dagar åt gången och ska enligt reglerna användas restriktivt.

I juni föreslog regeringen att ungdomar på Sis-hem ska få kraftigt begränsad tillgång till mobiler och internet, särskilt på hem med högre säkerhetsklassning, och ett konkret lagförslag väntas under hösten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV