Radar · Senaste nytt

Överåklagare om snippamålet: Det var våldtäkt

Hovrätten för västra Sverige har kritiserats hårt för en friande dom i förra veckan.

Överåklagare Eva-Marie Persson anser att det finns ”synnerliga skäl” att överklaga den uppmärksammade så kallade snippadomen till Högsta domstolen. Det skriver hon i ett yttrande till riksåklagaren.

Överåklagare Eva-Marie Persson anser att det finns ”synnerliga skäl” att överklaga den uppmärksammade så kallade snippadomen till Högsta domstolen. Det skriver hon i ett yttrande till riksåklagaren.

”Det är styrkt att barnet utsatts för en sexuell handling som är jämförlig med samlag varför den tilltalade ska dömas för våldtäkt mot barn”, skriver överåklagaren.

Eva-Marie Persson skriver vidare att det är av vikt för rättstillämpningen att överklagandet prövas ”utifrån behovet av vägledande uttalande kring vilka krav som kan ställas på ett barns berättelse och hur kravet förhåller sig till barnkonventionen”.

”Hovrättens bristande materiella processledning har inneburit ett allvarligt fel som påverkat utgången i målet och det föreligger synnerliga skäl till prövning i Högsta domstolen”, skriver överåklagaren.

Riksåklagarens beslut

Yttrandet kommer efter att kammaråklagare Eva Lotta Swahn tidigare i veckan tagit ett första steg mot överklagande genom att vända sig till Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

Beslutet om överklagan till HD ligger nu hos riksåklagaren och ett sådant beslut ska vara fattat senast den 23 mars.
Hovrätten för västra Sverige har rört upp starka känslor med sin dom i förra veckan, där en man i 50-årsåldern friades helt för våldtäkt av en tioårig flicka i juni 2021.

Nämndemän lämnar

Enligt hovrätten hade flickan svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa”. Det medförde enligt hovrätten att det inte gick ”att styrka att mannen penetrerat hennes underliv”.
Två av hovrättens nämndemän meddelade i torsdags att de lämnar sina uppdrag vid rätten. Det rör sig om två socialdemokrater. De avsade sig sina uppdrag på eget initiativ men efter samtal med Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg, enligt distriktsordförande Mattias Jonsson.