Radar

Cyberattacker mot sjukvården ökar

Trygghetslarmen i nästan hälften av alla kommuner slogs ut i en cyberattack för ett par månader sedan.

Cyberattackerna ökar. Sjukvården är nu den tredje vanligaste måltavlan för cyberattacker, enligt nya siffror.

Över 1 000 cyberattacker har skett mot sjukvården hittills i år, till och med maj, av totalt nästan 10 000, enligt siffror från IT-säkerhetsföretaget Checkpoint. Det gör sjukvården till den tredje mest drabbade branschen, rapporterar TV4 Nyheterna.

– I en cyberattack drabbas oftast en form av tjänsteleverans som inte blir tillgänglig för dig och mig eller man stjäl data som kan utnyttjas. Inom sjukvården pratar vi om liv och död. Det är såklart en oerhört stor skillnad, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Checkpoint.

I slutet av mars genomfördes en stor cyberattack mot sjukvården, då trygghetslarmen slogs ut i nästan hälften av Sveriges kommuner. Den proryska hackergruppen ”Anonymous Sudan” tog senare på sig attacken.

Hylte var en av de drabbade kommunerna, där 400 personer var utan fungerande trygghetslarm, vissa i upp till 19 timmar. Kommunen tvingades kalla in extra personal i hemtjänsten för att hantera incidenten.

– Det är tur att vi har tänkt ut strategier i förväg på hur vi ska lösa saker och ting om det skulle hända. Det analoga är viktigt fortfarande, säger Terese Montell, enhetschef för hemtjänsten i Hylte kommun, till tv-kanalen.