Radar · Miljö

Aktivister får dagsböter – ”när politiker inte tar sitt ansvar måste vi gripa in”

I går kom domen från Solna tingsrätt för de åtta personer som sommaren 2022 gjorde en aktion på Skolverket, skriver Extinction rebellion Sverige på sin Facebooksida. 30 dagsböter vardera för olaga intrång på myndigheten, samt avgifter till Brottsofferfonden, innebär att klimataktivisterna totalt ska betala 65 500 kronor.

Aktionen var en del av kampanjen Myndighetsupproret av Extinction rebellion, XR, som vill granska myndigheters klimatarbete för att se hur förbättringar kan göras så att samhället når klimatmålen.

De refererar till domen: ”Tingsrätten ifrågasätter inte att det pågår en klimatkris, eller att denna kris har fått till följd att många barn och unga känner stor oro inför framtiden. Tingsrätten ifrågasätter inte heller att de tilltalade har agerat utifrån en övertygelse om klimatkrisens allvar och uppfattningen att politiker och myndigheter, däribland Skolverket, inte agerar i den utsträckning som behövs för att motverka klimatkrisen och dess effekter på barn och unga. Enligt 24 kap. 4 § brottsbalken föreligger nöd i straffrättslig mening när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse. När det gäller sådana allmänna intressen som miljön och klimatet, ankommer det i första hand på statsmakterna att avväga dessa intressen gentemot eventuella motstående intressen och med tillämpning av gällande lag vidta erforderliga skyddsåtgärder.”

I inlägget skriver XR: ”Tingsrätten ifrågasätter alltså inte vår bevisning om att vi befinner oss i en allvarlig klimatkris. Inte heller att Skolverket, och andra myndigheter, gör för lite för att möta denna kris. Samtidigt säger de att det är upp till staten att skydda oss från sådana kriser. Men det är ju det som är problemet – att de ledande i vårt samhälle inte ”vidtar erforderliga skyddsåtgärder”! När politiker och myndigheter inte tar sitt ansvar så måste ju vi enskilda individer gripa in.”

Läs mer:

Rättegång mot klimataktivister efter protest på Skolverket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV