Radar · Inrikes

Hård kritik mot lång häktning av tonåring

Den 16-årige pojke som erkänt mordet på köpcentret Emporia i Malmö har suttit häktad över tio månader.

En 16-årig pojke som erkänt mordet på köpcentret Emporia har nu suttit häktad i över tio månader i väntan på rättegång.

Förra sommaren sköts en 31-årig man till döds i köpcentret Emporia i Malmö. Rättegången drar i gång först i slutet av denna sommar och den 16-årige pojke som erkänt mordet har nu suttit häktad i över tio månader. Den misstänktes advokat Johan Fernvall säger sig aldrig ha hört talas om en så ung person suttit häktad så länge och är starkt kritisk.

– Han har inga möjligheter att röra sig särskilt mycket, och ser inte dagsljus på det sätt man gör när man inte är frihetsberövad, säger han till SR Ekot. 

Skälet till den långa häktningstiden är att flera personer som misstänkts för medhjälp till mord har tillkommit under utredningens gång.

I fjol skärptes lagen om tidsgränser för häktningar, vilket innebär att en brottsmisstänkt över 18 år får vara häktad högst nio månader i väntan på åtal.

En misstänkt person under 18 år får i sin tur sitta häktad i högst tre månader, om det inte föreligger synnerliga skäl. En häktad person under 18 år har även rätt till fyra timmar daglig mellanmänsklig kontakt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV