Radar

Klättrare saknas efter Eldbergets utbrott

Ett vulkanutbrott på ön Sumatra i Indonesien överraskade flera bergsbestigare.
Ett 40-tal troliga vandrare saknades på söndagskvällen, enligt myndigheter.

Vulkanen Marapi fick ett plötsligt utbrott på eftermiddagen lokal tid i Indonesien. Aska steg till tre kilometers höjd och spreds i det glesbefolkade området. Inga direkta skador rapporterades direkt efter utbrottet.

Men vulkanområdet Marapi – som i översättning betyder Eldberget – är populärt bland bergsvandrare och den 2 891 meter höga vulkanen lockar många besökare som anmäler sin närvaro genom en internetportal.

”Naturvårdsmyndigheten genomför evakuering. 28 personer har blivit evakuerade och ansträngningar görs för att evakuera resten” meddelade myndigheten och sade att man trodde att 42 vandrare fortfarande befanns sig i området.

På söndagen, vid vulkanutbrottet, hade ett 70-tal bergsbestigare och vulkanvandrare anmält att de skulle besöka området under helgen. Det finns två ingångar till området enligt naturvårdsmyndigheten.

Efter utbrottet, som inträffade omkring klockan 15 lokal tid, försökte myndigheterna lokalisera dem som man trodde befann sig vid vulkanen. Men man konstaterar också att vissa klättrare inte meddelar om man tagit sig till eller lämnat området och att det verkliga antalet saknade därför var oklart.

”Hoppas att ingen har dött och att alla är i välbefinnande”, säger Dian Indriati vid naturvårdsmyndigheten i ett videouttalande. Räddningsmyndigheter sade att evakuering och sökande skulle fortsätta under söndagskvällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV