Radar · Inrikes

Efter Åkessons tal – hatet flödar

SD hade partikongress nyligen.

Efter Jimmie Åkessons tal om att konfiskera och riva moskéer och pekade ut Socialdemokraterna som en del av den islamistiska rörelsen har hot och hat eskalerat i den SD-vänliga miljön på nätet. Det visar en granskning av Expo som gått igenom de stora SD-grupperna på Facebook.

”Spräng bort skiten inga jävla moskéer i Sverige”, skriver en användare i en stor SD-grupp på Facebook.

Det är ett exempel på en kommentar i en av de fyra grupper som stödjer SD med över 10 000 medlemmar som Expo har gått igenom. Efter Jimmie Åkessons tal på sin partikongress där han deklarerade sin vision om att dra tillbaka medborgarskap och rensa det offentliga rummet från:

”Minareter, kupoler, halvmånar”. Talet har triggat SD-sympatisörer och i de granskade grupperna flödar hot, hat och våldsbejakande kommentarer.

Helt utan motstånd

I alla de granskade SD-vänliga Facebookgrupperna uppmanas till våld och attacker mot moskéer, rapporterar Expo.

”Gör som på 90-talet å bränn ner skiten”, skriver en medlem.

”Spräng bort skiten inga jävla moskéer i Sverige”, är ett exempel på en annan kommentar.

Andra kommentarer riktar sig direkt till muslimer: ”Ogräset skall utrotas”.

Inte i något fall möter kommentarerna motstånd varken från administratörer eller andra medlemmar.

Konspirationsteorier sprids

I grupperna sprids även högerextrema konspirationsteorier om att Socialdemokraterna drivit på invandring för att får röster. Muslimer beskrivs som ”valboskap” och socialdemokrater som ”landsförrädare”.

”Socialdemokraterna tappar röster och svartingarna försvinner”, skriver en användare. I grupperna ges även uttryck för konspirationen om Eurabia, myten om en hemlig uppgörelse mellan västerländska och muslimska ledare för att ”islamisera” västvärlden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV