Radar · Politik

Oppositionen drar ifrån Tidöpartierna – S, V och MP når egen majoritet

Medvind för Magdalena Andersson och hennes Socialdemokrater.

Egen majoritet för de rödgröna, och S får rekordnotering i senaste opinionsmätningen från Kantar/SVT. L och KD placerar sig under fyraprocentsspärren, medan M behåller andraplatsen före SD.

Det är fördel oppositionen i opinionen. Det visar den senaste väljarbarometern, som gjorts av Kantar public i samarbete med SVT.

Oppositionspartierna leder nu med 11 procentenheter framför med Tidöpartierna, vilket är den största skillnaden som uppmätts sedan valet.

Socialdemokraterna får också sin högsta notering på över tio år, 38 procent. I och med det är partiet större än SD och M tillsammans. Moderaterna ligger på 19,2 procent medan Sverigedemokraterna är tredje största parti med 18,1 procent.

L och KD hamnar under fyraprocentsspärren, medan Miljöpartiet går något framåt. S, V och MP skulle i dagsläget nå egen majoritet.

Koranbränningar kan ha påverkat

Inga förändringar för enskilda partier är dock statistiskt säkerställda, men det är däremot den samlade nedgången för regeringsunderlaget.

Mätningen har gjorts under de två sista veckorna i juli, och det är troligt att koranbränningarna påverkat opinionsläget, tror Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public. 

– Jag tror att vi kan knyta det till den här utrikespolitiska diskussionen, och också till förtroendet för Magdalena Andersson och för Ulf Kristersson. Vi ser att när vi har mätt Magdalena Andersson tidigare har hon ett tydligt högre förtroende än Ulf Kristersson, säger han till SVT.

Läs mer:

Bara ett parti ökar i senaste SCB-mätningen

Väljarbarometer augusti 2023

Siffran inom parentes anger förändring i procentenheter sedan förra mätningen. 

V: 7,6 (-0,2)

S: 38,0 (+1,9)

MP: 4,8 (+0,7)

C: 4,3 (-0,1)

L: 3,2 (-0,3)

KD: 3,2 (-0,4)

M: 19,2 (-1,0)

SD: 18,1 (-1,1)

Källa: SVT, Kantar Public

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV