Radar · Utrikes

USA:s regering anklagar Kina för desinformation

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TTUSA:s utrikesminister Antony Blinken.

I en frän rapport från USA:s utrikesdepartement anklagas Kina för att sprida desinformation och inskränka yttrandefriheten, uppbackat av ekonomiskt miljardstöd.

”Kinas globala manipulation av information är inte bara en fråga om allmän diplomati – det handlar om en utmaning av integriteten inom det globala informationsutrymmet” skriver amerikanska UD i rapporten som publicerades på torsdagen.

USA varnar för att mindre länder tvingas känna sig tvungna att lyda Kina i rädsla för repressalier – vilket i sig kan få till följd att yttrandefriheten inte kan florera.

USA anklagar också Kina för att spendera mångmiljardbelopp för det man kallar ”utländsk informationsmanipulation”. Direkta resultat är ren desinformation och censur samtidigt som fördelaktiga nyheter om Kina och det styrande Kommunistpartiet lyfts fram av Kina.

– När man plockar ihop bitarna av pusslet så ser man en hisnande målsättning från Kinas sida att dominera informationen i en viktig del av världen, säger James Rubin som koordinerar arbetet inom det amerikanska utrikesdepartements specialenhet GEC (Global engagement center).

Detta i sin tur kan leda till ”digitalt envälde” och ”omforma den globala informationsmiljön” konstaterar rapporten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV