Radar · Miljö

Här är maten som vi slänger i soporna

Varje år slängs cirka 15 kilo mat per person i hushållet.

Bröd, potatis och korv. Det är en del av maten vi oftast slänger i soporna i ställer för att äta upp, visar Livsmedelsverkets djupdykning i hushållens matavfall.

Analysen av hushållssoporna från 15 svenska kommuner har också gett detaljinformation om vad för frukt och grönt som slängs mest.

• Frukt och grönt utgör 36 procent av matsvinnet, följt av bröd och brödprodukter med 19 procent. Kategorin övrigt, som är sådant som chips, godis, ketchup och flingor, hamnar på 15 procent. Matrester av tillagad mat samt kött och köttpålägg står för vardera 12 procent.

• På detaljnivå ser man att av frukt och grönt är det framför allt potatis, äpplen, morötter och lök som slängs och bland bröd och brödprodukter är det matbröd som limpor och frallor. Köttet som slängs är till större delen korv och köttpålägg.

• Analysen visar också att mycket av maten som hamnar i restavfallet slängs i förpackning, ibland till och med oöppnad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV