Radar · Utrikes

Israel manar civila: Lämna norra Gaza

Rök och eld syns stiga mot himlen efter att Israel genomfört flygräder mot Gazaremsan på lördagen.

Israel uppmanar än en gång civila i norra Gaza att ta sig söderut, samtidigt som den israeliska militären är i färd med att utöka sin markoffensiv.

Under söndagsmorgonen har Israel utfört attacker nära Gazas största sjukhus Shifa. Bombanfallet har slagit ut majoriteten av vägarna till sjukhuset i Gaza City, där tiotusentals människor har sökt skydd undan Israels intensiva attacker.

– Det har blivit allt svårare att ta sig till sjukhuset, säger Mahmoud al-Sawah, som befinner sig på sjukhuset, över telefon.

– Det verkar som om de vill stänga av området.

Sjukhuset är också överfullt av patienter som skadats i de israeliska attackerna.

Israel hävdar att terrorstämplade Hamas har placerat en ledningscentral under Shifa, utan att lägga fram särskilt många bevis.

"Nästa fas i kriget"

Anfallet kommer efter att Israels försvarsminister Yoav Gallant på lördagen meddelat att man ”gått in i nästa fas i kriget”.

Gallants uttalanden tolkas som att markoffensiven gradvis trappas upp till att bli heltäckande i norra Gaza.

Tidigare har markstyrkor gjort snabba, nattliga räder in i Gaza innan de återvänt till Israel. Nu stannar markstyrkorna kvar i Gaza, meddelade militären på lördagen.

Israel uppmanar återigen civila i norra Gaza att evakuera söderut.

– Civila i norra Gaza, i Gaza City, bör tillfälligt röra sig söder om Wadi Gaza till ett säkrare område, säger Daniel Hagari, talesperson för Israels militär (IDF), i ett videoklipp som publicerats på X, tidigare Twitter, på söndagsmorgonen.

Han uppger också att ”humanitära insatser under ledning av Egypten och USA kommer att utökas” under början av nästa vecka, utan att ge några ytterligare detaljer

Enligt Israel har majoriteten av invånarna hörsammat ordern om att fly söderut. Hundratusentals människor befinner sig dock fortfarande i norra Gaza, delvis eftersom Israel också bombat mål i så kallade ”säkra områden”.

Enligt de senaste siffrorna från det Hamaskontrollerade hälsovårdsdepartementet i Gaza har över 8 000 människor dödats i området under de dryga tre veckor som gått sedan krigsutbrottet.

"Omöjligt utrymma sjukhus"

Israel har uppmanat till evakuering av sjukhuset al-Quds eftersom det enligt uppgifter kommer att bombas, varnar palestinska Röda Halvmånen på Facebook.

”Sedan i morse har det varit räder 50 meter från sjukhuset”, skriver organisationen.

Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus skriver på X att uppgifterna är ”djupt oroande”.

”Vi upprepar – det är omöjligt att utrymma sjukhus fulla av patienter utan att äventyra deras liv. Enligt internationell humanitär rätt ska hälso- och sjukvård alltid skyddas”, skriver WHO-chefen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV