Radar · Utrikes

Hjälplager i Gaza plundrat: ”Oroande”

På bilden, som togs på lördagen, syns explosioner över Gaza.

Situationen för invånarna i Gaza blir allt mer ohållbar. Ett FN-organ meddelar att ett hjälplager i Gaza har plundrats på mat och andra förnödenheter.
”Gaza håller på att jämnas med marken”, varnar Läkare utan gränser.

Den humanitära situationen i Gaza är ”outhärdlig” och alla inblandade parter måste arbeta aktivt för en nedtrappning.

Det säger Internationella rödakorskommitténs (ICRC) ordförande Mirjana Spoljaric, skriver AFP.

– Det här är ett katastrofalt misslyckande som världen inte får acceptera, säger hon kort efter det att Israel meddelat att kriget mot Hamas ”gått in i en nästa fas”.

Inbrott i hjälplager

Under söndagen uppger FN-organet för palestinska flyktingar (UNRWA) att tusentals personer tagit sig in i deras hjälplager i Gaza för att ta mat och andra ”grundläggande överlevnadsprodukter”.

Inbrottet är ett ”oroande tecken på att den civila ordningen börjar brytas ned” efter tre veckors krig, säger Thomas White, UNRWA:s chef i Gaza.

Läkare utan gränser kräver ett ”omedelbart eldupphör” för att förhindra fler dödsfall och släppa in humanitär hjälp.

”Världsledarnas åtgärder är för svaga och långsamma. Den icke-bindande FN-resolutionen om eldupphör har inte gjort någonting för att tygla det urskillningslösa våld som utövas mot hjälplösa människor”, skriver hjälporganisationen i ett pressmeddelande.

"Drabbats av inferno"

Enligt Läkare utan gränser håller norra Gaza på att jämnas med marken.

”Hjälplösa människor utsätts för fruktansvärda bombningar. De har ingenstans att fly eller gömma sig undan det inferno som drabbar dem”, säger Christos Christou, läkare och internationell ordförande för Läkare utan gränser, i pressmeddelandet.

Sedan den 20 oktober har endast 84 lastbilar med förnödenheter tagit sig in i Gaza, trots att gränsövergången Rafah mellan Gazaremsan och Egypten varit öppen, skriver organisationen.

”Innan den 7 oktober levererade mellan 300 och 500 lastbilar dagligen förnödenheter till Gaza, där de flesta människor var beroende av humanitär hjälp”.

Texten har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV