Radar · Miljö

Marco Polo på grund igen – nytt oljeutsläpp

Den grundstötta färjan Marco Polo och bogserbåten Max fotograferade den 26 oktober.

Färjan Marco Polo har gått grund igen. Ett nytt oljeutsläpp har konstaterats efter den senaste grundstötningen.

Vinden i Hanöbukten har tilltagit under söndagen. Det har gjort att fartyget Marco Polo, som stått på grund i området sedan den 22 oktober, gick loss från grundet det först stått på och drivit ett 100-tal meter ut på djupare vatten, enligt Sjöfartsverket.

Fartyget gick sedan på ett nytt grund.

– Det är cirka en halv sjömil från det stället det låg på först, säger Johan Wahlström, presstalesperson vid Sjöfartsverket.

Ett nytt oljeutsläpp har upptäckts efter den senaste grundstötningen.

– Det går mot Norje och Karlshamn, säger Pernilla Johansson, kommunikatör vid Kustbevakningen.

Hon kan ännu inte säga om det rör sig om stora mängder.

– Nu ställer vi om våra enheter till miljöräddning, säger Pernilla Johansson.

Delar av besättningen evakuerades

Tidigare på dagen började delar av besättningen att evakueras på grund av säkerhetsskäl.

– 17 personer har evakuerats från Marco Polo med hjälp av Kustbevakningens fartyg. Efter det har befälhavaren tagit beslutet att inte evakuera fler utan att behålla de kvarvarande. Enligt den information vi har är det 21 personer kvar ombord, säger Johan Wahlström.

Det fanns tidigare uppgifter om att fartyget riskerade slagsida när det började driva, men det stämde inte enligt Sjöfartsverket.

300 000 liter olja

På lördagen påbörjades arbetet med att pumpa ur den olja som finns kvar i den skadade tanken ombord på Marco Polo, skriver rederiet TT-Line i ett pressmeddelande.

Därefter har planen varit att 300 000 liter olja som finns i tankar som inte är skadade ska tömmas innan fartyget bärgas nästa vecka.

Dubbla grundstötningar

Det var förra söndagen, den 22 oktober, som passagerarfärjan gick på grund i Hanöbukten i Blekinge på väg från Trelleborg till Karlshamn.

Dubbla grundstötningar ledde till omfattande oljeutsläpp som samma dag nådde kustremsan innanför olycksplatsen. Sedan dess pågår ett omfattande saneringsarbete i området.

Hittills har över 25 000 liter olja och tagits upp av Kustbevakningen i samarbete med kommun och länsstyrelse och med uppbackning från hemvärnet.

Texten har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV