Radar · Politik

S: Kristersson måste kasta ut SD

Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Ulf Kristersson måste "ta kontroll över sitt regeringsunderlag" och sätta gränser mot Sverigedemokraterna. Det kräver Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för S och Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson.

Enligt S-topparna bör SD kastas ut ur regeringskansliet.

– Om Ulf Kristersson inte klarar det får han lämna över till någon som klarar hans jobb bättre, säger Morgan Johansson på en presskonferens.

Bakgrunden är bland annat Jimmie Åkessons utspel i helgen om att riva moskéer, som de menar har höjt hotbilden mot Sverige.

– Man fäller yttrande efter yttrande som är ytterst hotdrivande mot Sverige, det är inget misstag, det händer gång efter gång efter gång. Sverigedemokraterna flyttar gränserna hela tiden, säger Morgan Johansson.

Peter Hultqvist beskriver SD:s agerande som taget ur en ”rysk handbok för splittring och desinformation”.

– Jag säger inte att Åkesson varit i kontakt med ryska underrättelsetjänsten, men i sin omdömeslöshet spelar har ryska intressen i händerna.

Morgan Johansson tycker att, utöver Moderaterna, också Liberalerna och Kristdemokraterna borde säga ifrån mot Sverigedemokraterna.

Det var under ett tal i helgen på partiets landsdagar som Jimmie Åkesson sade han att han vill stoppa byggandet av nya moskéer samt konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda.

Ulf Kristersson har i en kommentar i SVT kallat uttalandet för ”ett respektlöst och polariserande sätt att uttrycka sig på”.

Peter Wallberg/TT
Johanna Ekström/TT