Radar · Utrikes

Svensk ambassad i Irak stormad efter koranbränning

Irakiska säkerhetsstyrkor utanför den svenska ambassaden i Bagdad efter att anhängare till shiamuslimen Moqtada al-Sadr tagit sig in.

Demonstranter tog sig in i Sveriges ambassad i Bagdad i Irak under torsdagseftermiddagen till följd av onsdagens koranbränning utanför en moské i Stockholm, rapporterar AFP.

Svenska utrikesdepartementet uppger att personalen befinner sig i säkerhet.

”Vi är väl underrättade om situationen. Vår ambassadpersonal befinner sig i säkerhet och UD står i löpande kontakt med dem”, skriver UD:s presskommunikatör Erica Tendal Kanold i ett mejl till TT.

Det uppges ha varit några tiotals anhängare till den mäktige shiamuslimen Moqtada al-Sadr som genomförde protesten.

Brände regnbågsflaggor

AFP:s fotograf uppger att stormningen var kortvarig, omkring 15 minuter. Demonstranterna ska sedan ha lämnat byggnaden fredligt när säkerhetsstyrkor kommit till platsen.

Innan al-Sadrs anhängare tog sig in i byggnaden protesterade de framför ambassaden. De delade även ut flygblad med meddelanden på arabiska och engelska som löd: ”Vår konstitution är Koranen. Vår ledare är al-Sadr”.

Demonstranterna tände också eld på regnbågsflaggor på uppmaning av al-Sadr, eftersom det skulle vara ”det bästa sättet att provocera” dem som stödjer koranbränning.

"Utvisa ambassadören"

Irakiska mediebolaget Rudaw rapporterar att al-Sadr skrivit på Twitter att den svenska ambassadören borde utvisas.

”Först, utvisa den svenska ambassadören som representerar ett land som är fientligt inställt till islam och stödjer omoral, och bryt bandet till det”, skriver han på Twitter, enligt mediebolaget.

Vidare kräver al-Sadr bland annat att myndigheterna ska dra tillbaka koranbrännarens irakiska nationalitet, att han antingen ska återföras till Irak eller dömas i sin frånvaro.

Fördömanden

Det var på onsdagseftermiddagen som en koran brändes utanför moskén vid Medborgarplatsen. Aktionen hade beviljats demonstrationstillstånd av polisen.

Efter det har flera länder, inklusive flera i Mellanöstern, fördömt händelsen. Också Iraks utrikesdepartement har framfört sitt fördömande.

Tidigare på torsdagen fördömde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan koranbränningen ”i starkast möjliga ordalag”. Marocko meddelade också att man kallar hem sin ambassadör i Sverige i protest mot koranbränningen.

En talesperson på Irans utrikesdepartement kallar händelsen för ”provocerande, ogenomtänkt och oacceptabel”, enligt al-Jazeera.

Även länder som Saudiarabien, Egypten och Syrien fördömer onsdagens koranbränning.

I slutet av januari i år samlades hundratals demonstranter utanför ambassaden i Bagdad för att protestera mot den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Liknande protester hölls även utanför det svenska generalkonsulatet i turkiska Istanbul.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV