Radar · Politik

Robert Fux: ”Drag is not a crime”

Skådespelaren Robert Fux inledde talen från scenen under Mångfaldsparaden.

SYRE I ALMEDALEN Mångfaldsparaden i Almedalen satte färg på Visby under torsdagen. Även om kärlek var temat hos många av talarna, återkom de till det hårdnande samhällsklimatet för hbtq-personer.
– Det är genom kärleken som vi förändrar världen, sade queerprofilen Robert Fux från scenen.

Det var Visbys lilla sightseeingtåg som ledde mångfaldsparaden genom staden. Stundom kändes det som att det var fler poliser än Visbybor och besökare till Almedalen som följde paraden. Säkerhetsarbetet under hela politikerveckan har varit rigoröst, och har satt sin prägel på stadsbilden. Det är heller inte konstigt med tanke på den hotbild som ständigt finns mot hbtq-rörelsen, vilket också var något som flera talare tog upp från stora scenen.

– Vi får inte glömma de som har gått före oss i kampen för homosexuellas rättigheter, de som inte öppet kunde visa sin kärlek när de var unga, sade Robert Fux, som var öppningstalare.

Han har länge varit känd inom dragscenen och som queerprofil, men fick ett smärre genombrott med tv-serien Dragrace Sverige som programledare.

– Jag har rest överallt i världen, jag har läst sagor för barn i USA, jag har varit i Österrike och det var där jag också fick den här t-shirten med trycket “Drag is not a crime”, fortsatte han till publikens jubel.

Mångfaldsparaden lockade till sig många deltagare under torsdagen i Visby
Mångfaldsparaden lockade till sig många deltagare under torsdagen i Visby. Foto: Peter Al Fakir

Prideparad på jobbet

Han uppmanade lyssnarna att fortsätta gå med i mångfaldsparader och pridefestivaler.

– Man kan ta en liten prideparad ute på stan, eller på jobbet. Om det är någon kollega som säger något olämplig eller nedtryckande är det bra att säga ifrån, sade Robert Fux.

Mångfaldsparaden brukar tillhöra de största evenemangen under Almedalen, men i år fylldes inte fältet framför scenen och det var ganska glest i publiken.

Ulrika Hyllert, ordförande i svenska Journalistförbundet, ville i sitt tal lyfta hur tufft det kan vara att vara journalist med rötter utomlands.

– Det är ofta journalister med utländska namn som får utstå mest hot och påhopp.

Det var första gången som Lisa Brulin var med i mångfaldsparaden
Det var första gången som Lisa Brulin var med i mångfaldsparaden. Hon satt bredvid en hög med ballonger och lyssnade på talen. Foto: Peter Al Fakir

”Inspirerande”

I publiken skymtade olika föreningar inom hbtqi-paraplyet. För Lisa Brulin var det första gången hon deltog i Mångfaldsparaden under Almedalen.

– Det är inspirerande att få sammanstråla och samspela. Det är bra att dra ihop alla de som känner sig annorlunda, sade hon.

Hon tyckte att mycket av det som sades från scen stämmer.

– Det har blivit ett hårdare klimat. Folk har svårt att se hur vi alla är som individer.

När Syre får tag på Robert Fux bakom stora scenen berättar han hur viktigt han tycker att det är med den här typen av mångfaldsevenemang.

– Vi är här för att visa våra färger och för att få ta plats och vara synliga. Just för att vår tid ser ökande inskränkningar av mänskliga rättigheter och förtryck från religiösa och högernationalistiska rörelser.

”En chans att tillsammans marschera och stå upp för samhällets mångfald, för solidaritet, för kärlek och för alla kroppars och själars rätt att existera och leva sina liv”, skriver Region Gotland om evenemanget
”En chans att tillsammans marschera och stå upp för samhällets mångfald, för solidaritet, för kärlek och för alla kroppars och själars rätt att existera och leva sina liv”, skriver Region Gotland om evenemanget. Foto: Peter Al Fakir

Fakta: Mångfaldsparaden

Medverkande:

Robert Fux, Skådespelare, queerprofil

Ulrika Hyllert, Ordförande, Journalistförbundet

Elias Fjellander, Ordförande, RFSL Ungdom

Kalle Röcklinger, Ledamot, RFSL Förbundsstyrelen

Alex Lithander, Ordförande, RFSL Gotland

Eva Nypelius, vice ordförande Almedalsrådet, Region Gotland

Se en video med Mångfaldsparaden här: 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV