Radar · Inrikes

Regeringen och SD inrättar återvändandecenter

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) (vänster) på en pressträff tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Amir Jawad (L).

Regeringen och SD ger Migrationsverket i uppdrag att upprätta ett ”återvändandecenter” för personer som får avslag på sin asylansökan.

Syftet är enligt regeringen att underlätta utvisningar och bekämpa skuggsamhället.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterade satsningen vid en pressträff på torsdagsmorgonen tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Amir Jawad (L).

– I dag får det alldeles för lite faktiska konsekvenser när man får ett beslut om att ens asylansökan avslås, säger Maria Malmer Sternergard, till TT.

Planen är att de som i dag bor på Migrationsverkets boenden ska kunna flyttas över till återvändandecenter i framtiden.

"Motiverande samtal"

Syftet är enligt Malmer Stenergard att underlätta processen för asylsökande som fått avslag på sin ansökan och bekämpa skuggsamhället. Hon uppger vidare att det på boendena ska finnas särskilt utbildad personal som ska arbeta med ”motiverande samtal”.

Förra veckan presenterade regeringen och SD ett uppdrag om att inrätta ett asylprövningscenter. Migrationsverkets uppdrag om att utreda återvändandecenter är ett ytterligare steg i det arbetet.

– Under förra året var det cirka 74 procent av de asylsökande som fick avslag på sin ansökan och därmed också ett utvisningsbeslut. Det betyder att en stor majoritet av de asylsökande behöver återvända, säger Malmer Stenergard vid pressträffen.

"Nej på riktigt"

Enligt ministern registrerade Migrationsverket förra året 11 580 återvändandeärenden, varav 39 procent som fått beslut om att de måste lämna Sverige gjorde så självmant.

– Det är långt ifrån tillräckligt. Det är hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej på riktigt. Om den reglerade invandringen ska upprätthållas måste ett nej vara ett nej. Har man fått avslag på sin asylansökan ska man också återvända.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV