Radar · Miljö

Pessimism och okunskap om klimatlösningar bland svenskarna

Att solceller blivit 83 procent billigare sedan 2009 var det få svenskar som hade koll på i en ny Novusundersökning.

Varannan svensk tror att en omställning till fossilfritt skulle påverka dem eller samhället negativt, framförallt genom högre kostnader. Många underskattar också hur mycket billigare sol- och vindkraft blivit de senaste åren och hur snabbt försäljningen av laddbara bilar kommer att öka. Det visar en Novusundersökning som Fossilfritt Sverige beställt.

Jämfört med fakta och uträknade prognoser så har svenskarna en alltför dyster bild av vad omställningen mot ett fossilfritt samhälle kostar och kommer att kosta. Det visar en ny Novusundersökning som Fossilfritt Sverige låtit göra.

14 frågor ställdes till cirka 1000 personer i undersökningen och svaren visar bland annat att hälften av svenskarna tror att en omställning kommer att drabba antingen dem själva eller samhället negativt. Resonemangen bakom handlar många gånger om kostnader: ”Allt kommer bli dyrare. Vi kommer som land bli fattigare”, ”Elbrist. Större klyftor då de kommer vara dyrt att leva fossilfritt”, var några av kommentarerna i svaren.

Men samtidigt svarar många fel på kunskapsfrågorna i enkäten. På frågan om hur mycket billigare batterier till eldrivna fordon blivit sedan 2010 svarar 52 procent av de tillfrågade att det bara blivit 12 procent billigare. 39 procent tror att det blivit 53 procent billigare. Bara 10 procent svarar rätt, att det blivit 87 procent billigare.

Tror att omställning kostar mer

På samma sätt är många pessimistiska kring andra uppskattningar, såsom hur mycket billigare solceller blivit sedan 2009 (bara 16 procent svarade rätt: 83 procent billigare), eller hur mycket dyrare en nybyggd lägenhet skulle bli om den byggs med fossilfri cement (13 procent svarade rätt: 15 000 kronor dyrare).

När det kommer till matproduktion trodde 57 procent av de svarande att en limpa bröd som idag kostar 25 kronor skulle bli 5 kronor dyrare om lantbruket vore fossilfritt. Uträkningar visar istället på att den snarare skulle bli 50 öre dyrare. Det var det vara 9 procent av de svarande som trodde.

Även hur stor del av nybilsförsäljningen som kommer vara laddbara bilar år 2030 underskattas rejält. 43 procent tror på hälften av alla nya bilar, medan en prognos visar att det snarare kommer att röra sig om nästan alla bilar. (Det svarade 18 procent av de tillfrågade.)

Behöver fylla kunskapsglappet

Den stora majoriteten tror också att det kommer krävas mycket mera el för att driva alla personbilar i Sverige på el än vad beräkningar faktiskt uppskattar. Idag använder Sverige cirka 140 terawattimmar (TWh) el per år. 48 procent av de som svarade tror att det behövs 130 TWh ytterligare, medan 39 procent tror på 60 TWh. Bara 14 procent svarar 20 TWh, vilket är det som beräkningar visar på. 

– Det här kan förklara varför många verkar mer rädda för samhällsomställningen än klimatförändringarna. Det är ytterst allvarligt eftersom okunskapen i praktiken begränsar politikernas handlingsutrymme, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, i ett pressmeddelande.

Han menar att vi därför behöver hjälpas åt att fylla kunskapsglappet som finns.

– Människor behöver inte bara insikt om klimatkrisen, utan lika mycket kunskap om alla de lösningar och möjligheter som redan finns. Vi har egentligen aldrig haft ett bättre läge att ställa om än just nu, säger han i pressmeddelandet.

Fakta: Fossilfritt Sverige

Fossilfritt Sverige är en del av regeringskansliet och startades på initiativ av regeringen 2015 inför FN:s klimatmöte i Paris och samlar företag, kommuner, regioner och organisationer som ställer sig bakom deklarationen om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Initiativet pågår fram till 31 december 2024.

Källa: Fossilfritt Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV