Radar · Inrikes

Marocko kallar hem ambassadör efter koranbränning

Koranbränningen är den första som fått tillstånd sedan förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm tidigare i år slog fast att polisens beslut om att neka tillstånd för koranbränningar varit felaktiga.

Marocko kallar hem sin ambassadör i Sverige i protest mot onsdagens koranbränning utanför en moské i Stockholm, uppger det marockanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Även Sveriges chargé d’affaires i Rabat har kallats upp till Marockos utrikesdepartement under onsdagen.

Där uttryckte Marocko sitt ”mest kraftfulla fördömande av detta brott”, enligt uttalandet från utrikesdepartementet, som kallar koranbränningen för en ”oacceptabel handling”.

På onsdagen genomfördes en koranbränning vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm, sedan polisen beviljat ett demonstrationstillstånd.

I uttalandet hävdar Marockos utrikesdepartement att den svenska regeringen tillåtit demonstrationen. Men i Sverige är det Polismyndigheten som beviljar demonstrationstillstånd.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sade på onsdagen att det är upp till polisen att fatta sådana beslut.

– Det är lagligt men inte lämpligt, sade Kristersson om koranbränningen vid en pressträff.

Tidigare har Polismyndigheten nekat tillstånd för liknande aktioner med hänvisning till säkerhetsläget och hotbilden för terrorattentat. Beslutet fälldes dock i både förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm.

– Vi har rättat oss efter domstolens besked, sade rikspolischef Anders Thornberg på onsdagen.

TT har sökt svenska UD för en kommentar.